Svet
8 ogledov

Prihaja Medvedjeva era

medvedjev_dimitrij_afp01032 Žurnal24 main
Dmitrij Medvedjev, zmagovalec predsedniških volitev marca letos in izbranec dosedanjega predsednika in bodočega premierja Vladimirja Putina, je prisegel kot novi predsednik Rusije.

Dan po prisegi Dmitrija Medvedjeva bo ruski parlament Vladimirja Putina izvolil za novega predsednika vlade. Neposredno po tem se bosta novi in odhajajoči predsednik pred Kremljem udeležila parade kremeljske garde. Gre za privilegij, ki je izključno v domeni predsednika države.

 
 

Sistem, da ljudje izbirajo poslance, ki nato oblikujejo vlado, je v današnji Rusiji, kjer so vsi odvisni od Putina, še nerealističen.

Boris Makarenko, politični analitik

 
Dva medveda v istem brlogu
Tako Putin kot Medvedjev sta večkrat zagotovila, da bosta vladala v tandemu in na vidiku ni nobenega razkola med njima. Putin je nazadnje v Sočiju, aprila letos, poudaril, da bo Medvedjev kot predsednik države odgovoren za mednarodno politiko, sam pa se bo v vlogi premierja osredotočil na socialna vprašanja. Mnogi v dejstvu, da bo Putin postal premier in hkrati vodil najmočnejšo politično stranko v dumi – Enotno Rusijo – vidijo znamenje, da bi se lahko v Rusiji okrepila vloga parlamenta in da bi se država lahko začela razvijati v parlamentarno demokracijo po evropskem vzoru.


Inavguracijo novega predsednika so spremljali številni protesti opozicije. © AFP

 
 
 

Vseh osem let sem kot suženj garal od jutra do večera.

Vladimir Putin

 
Putin uživa veliko priljubljenost
Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da je s Putinovim obdobjem zadovoljnih kar 78 odstotkov vprašanih, nezadovoljnih pa jih je bilo od 1500 vprašanih samo osem odstotkov. Putinovo predsednikovanje je bilo obdobje dosežkov in obdobje, ko se je ruska država okrepila. Na gospodarskem področju mu je uspelo, da je državo pripeljal iz ekonomske katastrofe v stabilno in hitro rastoče gospodarstvo. Hkrati je znal Američanom pokazati moč Rusije in dobil je vojno v Čečeniji.

 
 

Kljub svoji mehki in mirni osebnosti v sebi nosi jeklo.

Dmitrij Rogozin, ruski veleposlanik pri Natu

 
Spoznala sta se v šoli
Dvainštiridesetletni Medvedjev, ki uživa sloves liberalca, bo najmlajši ruski predsednik doslej. Poznanstvo med Putinom in Medvedjevom se je začelo še v času Medvedjevega študija prava v Sankt Peterburgu, ko je Putin kot agent ruske tajne službe KGB nadzoroval pravno fakulteto. Putin je Medvedjeva vpeljal v upravo mesta Sankt Peterburg. Leta 2000 je prav Medvedjev organiziral Putinovo volilno kampanjo za predsedniške volitve. In po volitvah je postal vodja predsedniškega urada. Pozneje je postal tudi podpredsednik ruske vlade in prvi mož največjega plinskega koncerna na svetu – Gazproma.


Putin že sanja o prihajajočem premierskem stolčku, ki se mu obeta predvidoma 8. maja. © AFP

 
Izzivi Medvedjeve prihodnosti
Medvedjeva bodo v času njegovega predsedovanja čakali številni izzivi: od odnosov z Natom in EU, načrtov ZDA za postavitev protiraketnega ščita v vzhodni Evropi, razvoja demokracije in varovanja človekovih pravic v Rusiji, gruzijskih groženj z vetom na članstvo Rusije v Svetovni trgovinski organizaciji, energetskega vprašanja, iranskega jedrskega programa do naraščajočega gospodarskega in političnega pomena Kitajske.

Bush se veseli sodelovanja z Medvedjevom
Ameriški predsednik George Bush se veseli sodelovanja z novim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom, v kratkem pa naj bi Bush Medvedjeva tudi poklical in mu čestital ob prevzemu predsedniške funkcije, so sporočili iz Bele hiše.

"Predsednik bo zagotovo v prihodnjih dneh poklical Medvedjeva in mu čestital," j e povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe. Ob tem je dodal še, da sta se Bush in Medvedjev že srečala v ruskem letovišču Soči in da se ameriški predsednik veseli nadaljnjega sodelovanja z Rusijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.