Svet
7143 ogledov

Danes ponoči si boste lahko na nebu ogledali tole

Super luna Reuters
V letošnjem letu se bodo ena za drugo zvrstile tri super lune. Druga že jutri.

O super luni govorimo, ko je Luna bližje Zemlji kot običajno, zaradi česar se zdi večja. Tokratna pa bo še nekaj posebnega, saj jo bo spremljala Regulus, najsvetlejša zvezda v ozvezdju Leva, poleg tega pa se bo od vseh treh letošnjih super lun najbolj približala Zemlji.

Februarsko super luno pogosto imenujejo tudi snežna luna. Takšno poimenovanje so uporabljala nekatera ameriška indijanska plemena, ker so ta pojav običajno opazovali v času, ko je bila zemlja pokrita s snegom. 

Tretja super luna bo vidna 21. marca 2019 in ne bo tako velika kot februarska. Super luna je pojav, ki se sicer običajno pojavlja dva do štirikrat na leto. 

Čakajo nas tudi mrki

V letošnjem letu bodo 2. julija v Čilu in Argentini lahko opazovali popoln sončni mrk. Delni lunin mrk bo 16. januarja viden v večjem delu Evrope, Azije in posameznih predelih Severne in Južne Amerike. 

26. decembra bo v vzhodni Evropi, Aziji in delih Afrike viden letni sončni mrk. Gre za pojav, ki je podoben popolnemu sončnemu mrku, a je luna preveč oddaljena od sonca, da bi ga v celoti zakrila. 

Komentarjev 1
  • smejka 12:14 18.februar 2019.

    Nekatere tudi "nosi" bolj kot običajno.