Svet
51 ogledov

Prihajajo spremembe, ki jim ne bomo kos

(Foto: YouTube) Žurnal24 main
Spet nova teorija o koncu sveta. Tokrat je študijo opravilo 22 raziskovalcev in 15 različnih mednarodnih znanstvenih institucij, objavila pa jo je revija Nature. Konec sveta bo leta 2100.

Po mnenju znanstvenikov bo Zemlja leta 2100 zaradi človeške malomarnosti tako uničena, da na njej ne bomo mogli več živeti. Kako poškodovana je, že danes kažejo podnebne spremembe in zmanjševanje biološke raznovrstnosti.

Vse skupaj pa se bo le še stopnjevalo. Polovica podnebnih sprememb bo po mnenju znanstvenikov izginila. Pojavile se bodo nove, ki jih človek še ne pozna. In ker bodo hitre, prilagoditev ekosistemov in različnih vrst sploh ne bo mogoča. To pa bo pripeljalo do izumiranja različnih vrst.

Ne bo prvič

Podobni kataklizmični pojavi so se na Zemlji že dogajali. Na primer pred 540 milijoni let kambrijska eksplozija, med katero je prišlo do prve velike naravne katastrofe in množičnega izumrtja ogromno organizmov. Nato prehod v ledeno dobo in še bi lahko naštevali.

Kaj podobnega se lahko zgodi tudi konec stoletja. Na primer zmanjšanje koralnega grebena, Sahara pa lahko postane travnik. Vendar imamo po mnenju znanstvenikov še čas, da kaj spremenimo, a se morajo v celoten proces vključiti tudi vlade.

Komentarjev 6
  • ghz891 16:01 28.julij 2012.

    http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/questions/faq/Oldest.shtmlPred 540 miljoni let ni bilo dinozavrov. Večina vrst je bila morskih."Polovica podnebnih sprememb bo po mnenju znanstvenikov izginila. Pojavile se bodo nove, ki jih človek še ne pozna."Dajte vire člankov pisat, ker ...prikaži več včasih kaj lepo prevedete potem pa še po svoje interpretirate in nadekstrapolirate, kar povzroči pravo zmešnjavo artefaktov in prvotnih podatkov. To je tudi eden od razlogov da vas ne jemljem preveč resno :)

  • Trsten 08:16 28.julij 2012.

    Pred 540 miljoni let je bilo ogromno dinozavrov. Ti so srali po planetu. Ustvarila se je topla greda in svet je šel v k'''''''.

  • YaKo 22:44 27.julij 2012.

    LOL, ne zdaj bo jo pa pingvini vse zaj****