Svet
31 ogledov

Prijatelji, a le za pravi denar

Žurnal24 main
Rentafriend.com. Spletna stran, prek katere bo za svojo družbo mogoče iztržiti denar. Seks prepovedan. Ustvarjalec zanika, da bi bila to prostitucija: “Telesni stiki so prepovedani!”
Nad ceno s pogajanji.
Pogajanja. Vsak prodajalec prijateljstva postavi svojo ceno. Ni pa dokončna in je mogoče izpogajati nižjo. Večerje, vstopnice in druge stroške vedno poravna najemnik. Konkurenca. Neposredne konkurence nismo našli, obstaja pa spletna stran Rentalocalfriend.com. Ta v najem oddaja lokalne prebivalce, ki gosta proti plačilu peljejo po mestu.

Prijateljstvo. K redni plači, honorarju ali socialni pomoči bo kmalu mogoče dodati manjši ali večji zaslužek – odvisno od tega, koliko ste se pripravljeni družiti in koliko se cenite. V Sloveniji bo namreč, tako pravi ustvarjalec Scott Rosenbaum, najpozneje v 30 dneh dostopna spletna aplikacija Rentafriend.com (slovensko: izposodi si prijatelja). Prek nje bo lahko posameznik za svojo družbo iztržil tudi več deset evrov na uro, ceno pa bo postavil vsak sam.

Vsi stroški so najemnikovi
Tisti, ki bo v najem želel oddati svoje prijateljstvo, bo moral na omenjeni spletni strani izpolniti vprašalnik (s podatki o znanjih, interesih; dodati je mogoče tudi fotografijo) in določiti okvirno urno postavko – znesek, ki ga plača najemnik. Ustvarjeni profil bo treba potrditi, praviloma prek telefona. Iskalec in najemnik prijateljstva mora za dostop do baze “prijateljev” plačati članarino: na mesec okoli 20, na leto pa 58 evrov. Poravna se prek spleta, kar prodajalcu prijateljstva zagotavlja varnost, saj najemnik tako sporoči tudi svoje prave podatke.

Na strani je registriranih okoli 218 tisoč prodajalcev prijateljstva. Večina od teh za družbo zaračuna deset dolarjev na uro (slabih osem evrov), cene pa gredo tudi do 150 dolarjev (118 evrov).
Scott Rosenbaum, Rentafriend.com

"To niso zmenkarije!"
Rosenbaum poudarja, da spletna stran ni namenjena iskanju življenjskih ali spolnih partnerjev, temveč druženju: "Ljudje tu najdejo družbo za večerjo, obisk kina ali preprosto za zabavo. Nekateri prijavljeni pa ponujajo tudi znanja; obvladajo denimo tuje jezike, ki jih najemnike lahko naučijo. Možnosti za druženje je še več."

Dotikanje prepovedano!
Telesni stiki na srečanjih so prepovedani, spolnost torej odpade. Ker pri plačljivem druženju ne bo tretje osebe, ki bi ga nadzirala, pa bo meja seveda tam, kjer jo bo zarisal prodajalec prijateljstva.

Mini intervju
"Pazite se izprijencev"

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


1. Na strani poudarjajo, da plačilo za izposojo prijatelja ne vključuje spolnosti, saj to ne pomeni prijateljstva.
Človeka obvladuje seksualnost na sto načinov in se mi zdi nemogoče, da se takšna “prijateljstva” včasih ne bi končala v postelji – s plačilom ali brez njega. Prostitucija se bo zagotovo znašla v tem.

2. Kakšni ljudje prodajajo prijateljstvo?
Obubožani, morda študenti, ki bi se radi prodali ali zaslužili za preživetje. Ljudje v finančni stiski, ki bi radi na hitro našli neko poslovno potezo. Bi pa to znala biti tudi posredovalnica pri usmerjanju deklet, ki se podajajo v prostitucijo.

3. Vidite v tem kakšno nevarnost?
Da. Za prijatelja se lahko deklarirajo moralno izprijeni ljudje, ki jim ne gre samo za zaslužek, ampak imajo v ozadju kakšne podlejše scenarije – kriminal!

4. V kakšnem primeru bi se vam zdela ideja dobra?
V turističnem kontekstu. Napotki takšnih “prijateljev” so včasih vendarle lahko koristni in poceni.

Mini anketa:
Pred odhodom bi se pozanimali

Mateja Ropar, 22 let, študentka: Takih spletnih strani ne poznam dobro. Če bi se za to odločila, bi se pred tem dobro pozanimala. Za tem se lahko skriva več stvari in temu ne zaupam povsem.

Martin Zemljič, 42 let, matematik: Za tovrstno potovanje bi se odločil, vendar ne nujno prek temu namenjenih strani. Na spletu obstaja veliko strani, kjer se za kaj takega lahko dogovorimo.

Urša Stojanovič, 22 let, študentka: Bila bi pripravljena, vendar bi bila pri tem zelo previdna, pred tem pa bi se tudi zelo dobro pozanimala o namenih takih strani. Za to bi bila pripravljena odšteti največ 50 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.