Svet
9 ogledov

Prijeli domnevnega terorista

Nemški policist. Shutterstock
Na vzhodu Nemčije prijeli še enega domnevnega neonacističnega terorista. Sodeloval naj bi v skupini Nacionalsocialistično podzemlje.

Dvaintridesetletni Andre E. je obtožen podpihovanja rasne nestrpnosti in pomoči pri kaznivih dejanjih, ki jih je zagrešila omenjena skupina. Policija sicer še preiskuje njegovo stanovanje v kraju Zwicaku, preiskujejo pa še tri stanovanja v Dresdnu in Jeni.

Glede na navedbe generalnega zveznega tožilstva je Andre E. leta 2007 sodeloval pri pripravi "sovražnega propagandnega filma", s katerim je omenjena skupina prevzela odgovornost za umore devetih malih podjetnikov turškega in grškega izvora ter nemške policistke. Na filmu so tudi izseki iz poročil o dveh bombnih napadih v Kölnu, "ki govorijo o avtorstvu" skupine Nacionalsocialstično podzemlje.

Že vse od leta 2003 naj bi bil po navedbah nemškega tožilstva v Karlsruheju v tesnem stiku s trojico neonacistov, Uwejem Böhnhardtom, Uwejem Mundlosom in Beate Zschäpe, ki so leta 1998 osnovali omenjeno neonacistično skupino. Med dokazi o njegovi vpletenosti sta tudi dve vozovnici za vlak, ki jih je Andre E. leta 2009 kupil zase in za ženo, nato pa predal naprej Böhnhardtu und Zschäpejevi.

Poleg tega naj bi bil Andre E. tudi član nemške desničarske Nacionalne demokratske stranke (NPD), za katero se nemška politika zdaj po odkritju vrste umorov s strani neonacistov družno zavzema, da bi jo prepovedali.

Zagrešili najmanj deset umorov

Nacionalsocialistično podzemlje je med letoma 2000 in 2007 zagrešilo najmanj deset umorov ter več napadov na tujce v Nemčiji. Odkrili so jih v začetku meseca, razkritje njihovih dejanj pa je povzročilo pravcato ogorčenje v Nemčiji, predvsem, kako je možno, da jih niso odkrili že prej.

Policija je najprej prijela Zschäpejevo, Mundlosa in Böhnhardta pa so našli mrtva. Zschäpejeva in še en osumljenec Holger G. sta trenutno v priporu, policija pa preiskuje, ali sodelujeta z morebitno širšo mrežo skrajnežev, prav tako pa išče morebitne druge osumljence, ki bi bili lahko vpleteni v serijo umorov.

Komentarjev 2
  • Princ Dobroshi 10:36 25.november 2011.

    idiot preberi da je neonacist....sledi hitlerjevim idealomštajerska mentaliteta

  • Gigii 13:09 24.november 2011.

    tak je muslimanov že preveč v Evropi