Svet
10 ogledov

Prijeli roparje diamantov

diamanti Shutterstock
Belgijska, francoska in švicarska policija so danes prijele 31 osumljencev, ki naj bi bili vpleteni v spektakularno krajo diamantov na bruseljskem letališču pred slabimi tremi meseci. Policistom je uspelo zaseči tudi nekaj ukradenega plena.

Akcijo je 18. februarja na bruseljskem letališču Zaventem izvedlo osem roparjev. Odnesli so 120 mošnjičkov diamantov, ki so jih pripeljali iz flamskega pristanišča Antwerpen, središča svetovne trgovine z diamanti. V Svetovnem centru diamantov (AWDC), združenju trgovcev z diamanti, so rop označili za "enega največjih".

Policijam treh držav pa je ta teden uspelo odkriti, kdo naj bi stal za podvigom. Kot je danes sporočil tiskovni predstavnik belgijskega generalnega tožilstva Jean-Marc Meilleur, je francoska policija v torek prijela enega domnevnega člana roparske ekipe, švicarska pa je nato izvedla še šest aretacij in odkrila tudi nekaj ukradenih diamantov.

Danes je sledila še akcija belgijske policije, ki je izvedla 24 aretacij in "zasegla veliko količino denarja", je povedal Meilleur.

Roparji so akcijo tedaj izvedli zelo natančno načrtovano. Nekaj pred 20. uro so z dvema voziloma, črnima limuzinama z modro lučjo, prebili ograjo letališča in napadli transportno vozilo, iz katerega so nalagali dragocen tovor na švicarsko letalo, ki naj bi pristalo v Zürichu. Nekaj minut pozneje so že pobegnili.

Eno od vozil, ki so ju uporabljali tatovi, so pozneje našli zgorelo v bližini letališča. Po navedbah tožilstva je rop trajal zgolj pet minut. Zgodil pa se je ravno v trenutku, ko so varnostniki iz vozila na letalo nalagali dragocen tovor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.