Svet
5 ogledov

Prijeli zdravnika Frankensteina

Turški kirurg Jusuf Ercin Sonmez zavrnil obtožbe, da naj bi opravljal presaditve Žurnal24 main
V okviru preiskave o tihotapljenju človeških organov na Kosovu so v torek zvečer v Istanbulu aretirali turškega zdravnika, na Kosovu znanega po vzdevku turški Frankenstein.

Yusufa Ercina Sonmeza so na osnovi Interpolove tiralice aretirali v njegovi luksuzni vili na azijski strani Istanbula. Njegov odvetnik je potrdil, da ga zaslišujejo v zvezi z nezakonito trgovino s človeškimi organi na Kosovu, turški dnevnik Milliyet pa je poročal, da naj bi bil Sonmez vpleten tudi v podobne dejavnosti v Azerbajdžanu.

Predstavniki misije EU na Kosovu (Eulex) naj bi se še ta mesec dokončno odločili, ali bodo zaradi vpletenosti v nezakonite transplantacije in prekupčevanje s človeškimi organi sodili sedmim ljudem. Eulex je proti sedmerici – petim Kosovcem, med njimi proti nekdanjemu uslužbencu kosovskega ministrstva za zdravje, Sonmezu ter nekemu Izraelcu – že vložil obtožnico, zdaj pa mora Eulexov sodnik Jonathan Ratel odločiti, ali je ta utemeljena in se sojenje lahko začne.

Ledvico za denar, ki ga niso dobili
V središču afere je prištinska zasebna klinika Medicus, ki so jo zaprli leta 2008. Zaprtje klinike je sledilo začetku policijske preiskave, potem ko se je na letališču zgrudil mlad turški državljan, ki so mu pred tem odstranili ledvico, prodano nekemu bogatemu Izraelcu.

Na omenjeni kliniki naj bi namreč revnim državljanom Rusije, Moldavije, Kazahstana in Turčije odstranjevali organe, ki so jih nato na črnem trgu drago, tudi za 90 tisoč evrov, prodajali bogatim bolnikom iz Kanade, Nemčije, Poljske in Izraela. Obtožnica sedmerico bremeni, da je s tem namenom na Kosovo pretihotapila okoli 20 ljudi iz omenjenih držav. Žrtvam naj bi za njihove ledvice obljubljali do 14.500 evrov, ki pa jih niso nikoli prejeli.

Odvetnik glavnega obtoženega Kosovca, priznanega urologa Luftija Dervishija, je nedavno opozoril na domnevne poskuse povezovanja tega primera s poročilom posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja, čeprav med njima ni nikakršne povezave. Marty je decembra izzval glasno ogorčenje v Prištini, saj je vodstvu nekdanje Osvobodilne vojske Kosova s kosovskim premierjem Hashimom Thaçijem na čelu očital vodenje nezakonite trgovine s človeškimi organi in drogami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.