Svet
9 ogledov

Prijete bodo dali na sodišče

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V središču egiptovske prestolnice Kairo danes okoli tisoč koptskih kristjanov nadaljuje proteste.

Včeraj je bilo v napadu na njihovo cerkev v nedeljo ubitih 12 ljudi. Proteste pred državno televizijo in radiem so začeli včeraj zvečer, na njih pa izražajo nezadovoljstvo, ker jih vojska ne zaščiti dovolj.

Egiptovski mediji danes izražajo bojazni pred širitvijo medverskega nasilja. Salafisti, puritanska islamska sekta, ki jo obtožujejo, da stoji za včerajšnjimi spopadi, so že zanikali kakršnokoli vlogo v nasilju. Kopti sicer predstavljajo okoli deset odstotkov prebivalstva v 80-milijonskem Egiptu, ki ga večinoma sestavljajo sunitski muslimani.

Po uradnih podatkih je bilo v medverskem nasilju med koptskimi kristjani in muslimani, ki je v kairski četrti Imbaba izbruhnilo v nedeljo, ubitih 12, ranjenih pa 232 ljudi. Med ubitimi je šest muslimanov in štirje kristjani, identiteta dveh pa še ni znana.

Ženska želela spreobrnitev
Spopadi so izbruhnili, ko so muslimani napadli tamkajšnjo koptsko cerkev sv. Mene, iz katere naj bi poskušali rešiti krščansko žensko, ki naj bi jo zadrževali proti njeni volji, ker naj bi se želela spreobrniti v islam. Spopadi so se nadaljevali vso noč in  danes zjutraj.

Posebne policijske enote in vojska so zaprli območje okoli omenjene koptske cerkve in treh stanovanjskih poslopij, ki so bila v nasilju v nedeljo zvečer požgana. Prijeli so skoraj 200 ljudi, med njimi tudi odgovorne za izbruh nasilja.

Egiptovska vlada pa je opozorila, da bo z "železno roko" preprečila novo medversko nasilje. Prijetim naj bi sodili na vojaških sodiščih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.