Svet
1 ogledov

Primanjkljaj ZDA dosegel desetino BDP

Ameriški bančni nadzorni urad za državne in tuje banke je leta 2008, v vrtincu k Žurnal24 main
Ameriški proračunski primanjkljaj je v proračunskem letu 2009, ki se je končalo 30. septembra, dosegel rekordnih 1.400 milijard dolarjev.

Kljub rekordno visokemu primanjkljaju pa je ta še vedno za 162 milijard dolarjev manjši od napovedi ameriške vlade.

Bela hiša je avgusta napovedovala, da bo primanjkljaj v letošnjem proračunskem letu znašal 1.580 milijard dolarjev (1.074,8 milijarde evrov), kar pa se ni zgodilo predvsem zaradi manjše porabe in 700 milijard dolarjev vrednega sklada za boj proti finančni krizi, ki je bil sprejet lansko jesen. Letošnji primanjkljaj je tudi močno večji od lanskega, ki je takrat znašal prav tako rekordnih 459 milijard dolarjev (312 milijard evrov).

Največji del proračunskega primanjkljaja so naredili protikrizni ukrepi skupaj vredni 1.478 milijard dolarjev (1.005 milijard evrov). Oba skupaj sta ustvarila skoraj četrtino primanjkljaja.

Po dolgem času se je tudi zgodilo, da je katero ministrstvo porabilo več od obrambnega. Pentagon je v minulem proračunskem letu porabil 647 milijard dolarjev (440 milijard evrov), finančno ministrstvo pa kar 703 milijarde dolarjev (440 milijard evrov). Prvič se je tudi zgodilo, da jebil proračun v redčih številkah vseh 12 mesecev skupaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.