Svet
9 ogledov

Primanjkuje 350 tisoč babic

V revnejših državah je umrljivost nosečnic, porodnic in novorojenčkov zelo visok Žurnal24 main
Mednarodna konfederacija babic (ICM) opozarja na problem pomanjkanja babic v revnejših delih sveta. Primanjkuje jih kar 350 tisoč.

"Z reševanjem tega problema bi lahko smrtnost žensk in njihovih otrok zmanjšali za 90 odstotkov. Vsaki nosečnici bi morali omogočiti kontinuirano babiško skrb. To pomeni strokovno oskrbo ženske med nosečnostjo, ob porodu in v poporodnem obdobju ter skrb za novorojenčka, ki bi jo izvajala babica," opozarja Mednarodna konfederacija babic. Navajajo, da vsako leto po svetu umre dva milijona porodnic in novorojenčkov. "Edina rešitev je večje število babic," pravi Bridget Lynch, predsednica konfederacije.

Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da bi lahko ena nova babica v vsaki zdravstveni ustanovi pomagala pri 220 porodih na leto.

V poročilu, ki so ga sestavili strokovnjaki iz Svetovne zdravstvene organizacije, je zapisano, da skoraj polovica žensk, ki živijo v 68 državah podsaharske Afrike, rojeva brez navzočnosti babic, zdravnikov ali drugih oseb, usposobljenih za prisotnost pri porodu. Organizacija ob tem poziva, naj se začnejo vlade teh držav zavzemati za šolanje najmanj 350 tisoč novih babic.

"Vlade poskušajo najti cenejše alternative, zato to delo opravljajo ženske, ki niso usposobljene. Babice morajo biti izšolane, saj lahko edino na ta način učijo druge ženske. Pomembno je tudi, da vlade babicam zvišajo plače, saj te vsaj v revnejših državah delajo skoraj zastonj," dodaja Bridget Lynch.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.