Svet
5 ogledov

Primerjava programov obeh kandidatov

obama_mccain_241008_epa Žurnal24 main
John McCain in Barack Obama glede večine stališč stojita na ločenih bregovih, čeprav sta si v nekaterih tudi dokaj blizu. Obama bi z reformami posegel dlje od McCaina, ki zagovarja previdnejšo politiko.

Še najbližje sta si McCain in Obama glede obsodbe Busheve politike v boju proti terorizmu. Oba si prizadevata za zaprtje oporišča v Guantanamu ter raziskavo ozadja kršenja človekovih pravic v tajnih zaporih in mučenje pripornikov. V preostalih stališčih sta si bolj vsaksebi.

EKONOMIJA
OBAMA:
Finančno krizo bi reševal z znižanjem davkov za posameznike in podjetja. Spremenil bi zakonodajo, ki da je zaradi ohlapnosti omogočila nastanek krize.

McCAIN:
Država bi odkupila slaba poroštva,
razbremenil bi srednji razred, znižal bi davke. Po njegovem so glavni krivci za krizo lobisti.

DAVKI
OBAMA: Izdatno bi spremenil Bushevo zakonodajo, razbremenil srednji in nižji 
sloj, obremenil pa višjega z nad 250.000 dolarji letnih prihodkov.

McCAIN: Nekoliko bi reformiral davčno zakonodajo, a obdržal ogrodje Busheve davčne politike, razbremenil bi podjetja.

ZUNANJA POLITIKA
OBAMA: Zavzema se za svet brez jedrskega orožja, za intervencijo na kriznih žariščih v primeru humanitarnih katastrof. Reformiral bi Združene narode.

McCAIN: Po njegovem je jedrsko ravnotežje v svetu v nevarnosti, mednarodnih intervencij bi se loteval previdno. Tesneje bi povezal zavezniške države v "ligo demokracij".

IRAK
OBAMA: Od vedno je nasprotoval intervenciji v Iraku, ameriško vojsko bi umaknil v 16-ih mesecih.

McCAIN: Tudi danes ostaja zagovornik intervencije, je proti hitremu umiku, napoveduje umik do leta 2013.

IRAN
OBAMA: Proti jedrskemu programu Teherana bi se boril s sankcijami v sodelovanju z mednarodno skupnostjo. Srečal bi se z iranskimi voditelji.

McCAIN: Pritisk na Iran v sodelovanju z Evropskimi državami, vojaške operacije ne izključuje.

ENERGIJA
OBAMA: Za zelo omejeno črpanje fosilnih goriv ob hkratnem izdatnejšem investiranju v zelene tehnologije in pripadajočim davčnim olajšavam. Proti olajšavam za bencin v času počitnic.

McCAIN: Nasprotuje črpanju v Arktičnem krogu, podpira priobalno črpanje, za olajšave v času počitnic. Podpira dodatno uporabo jedrske energije.

KLIMATSKE SPREMEMBE
OBAMA: ZDA bi se morale po njegovem dejavno vključiti v nižanje škodljivih emisij, za vsesvetovno sodelovanje pri tem, če bi le bili vključeni tudi Indija in Kitajska.

McCAIN: Do leta 2050 bi znižal emisije za 80 odstotkov, v naslednjih letih bi v čiste energije vložil 150 milijard dolarjev.

ZDRAVSTVENI SISTEM
OBAMA: Z davčno politiko bi spodbujal vse ljudi, da imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. Denar bi dobil s povrnitvijo davkov, ki jih je Bush odpravil.

McCAIN: Razen za otroke ne bi uvedel obveznega zdravstvenega zavarovanja, bi pa spodbujal ljudi, da ga imajo urejenega.

ZNANOST IN TEHNOLOGIJE
OBAMA: Država bi več vlagala v raziskave.

McCAIN: Z nižanjem davkov bi spodbujal vlaganje podjetij v razvoj.

NEZAKONITI PRISELJENCI
OBAMA:
Ljudem, ki bivajo nezakonito v ZDA, bi ponudil možnost legalizacije, če bi se naučili angleščine in plačali kazen. Sicer pa je za strožji nadzor priseljevanja in ograjo na meji z Mehiko.

McCAIN: Pomagal pri pisanju osnutka zakona, ki ponuja možnost legalizacije pod pogojem znanja angleščine in plačilom kazni, a danes ne bi glasoval več zanj. Za ograjo na meji z Mehiko.

SPLAV
OBAMA: Za svobodno odločanje žensk v skladu z njihovo vestjo.

McCAIN: Proti splavu, čeprav je imel v preteklosti milejša stališča. Več bi vlagal v program posvojitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.