Svet
14 ogledov

Princ William razburil Argentino

Princ William EPA
Argentina je na račun Velike Britanije spet izrekla nekaj krepkih, ker bo le nekaj mesecev pred 30. obletnico falklandske vojne na istoimenskem otočju kot pilot helikopterja služboval prestolonaslednik princ William.

Argentina, ki se še ni odpovedala suverenosti nad otočjem, ki si ga lastita obe državi, je načrte princa označila za "agresivne" in "provokativne". "Nemogoče je prezreti politični aspekt te vojaške operacije, saj je princ vendarle del kraljeve družine," je dejal visoki predstavnik argentinskega zunanjega ministrstva Sebastian Brugo Marco.

Princ William naj bi februarja na Falklandskem otočju nastopil rutinsko funkcijo kopilota reševalnega helikopterja. Njegova žena Kate Midleton bo med skoraj dvomesečno nalogo ostala doma.

V Londonu so se na izjave nekdanje vojne nasprotnice že ostro odzvali in jih označili za popolnoma zgrešene.

Velika Britanija si Falklandsko otočje ob argentinski obali lasti od leta 1833. 2. aprila 1982 je Argentina napadla in zavzela otočje, za katerega je trdila, da po vsej pravici pripada njej. Velika Britanija je odgovorila silovito in v 74 dneh vojaške akcije prisilila Argentino na priznanje poraza in umik svoje vojske z otočja, čeprav se Buenos Aires do danes ni odpovedal "svojemu" ozemlju. V spopadu je umrlo 255 britanskih in 649 argentinskih vojakov ter trije civilisti.

Komentarjev 1
  • privat 08:12 13.november 2011.

    izgleda da hoče mali princ še kopno...