Svet
5 ogledov

Pripor za nekdanjega nadškofa zaradi pedofilije

Rimskokatoliški duhovnik v Kaliforniji je priznal, da je imel spolno in ljubezen Žurnal24 main
V Vatikanu so priprli nekdanjega nadškofa, ki naj bi v času svojega službovanja v Dominikanski republiki spolno nadlegoval otroke in plačeval za spolne odnose z dečki. Prvi primer aretacije vatikanskega dostojanstvenika zaradi pedofilije.

Vatikansko razsodišče je junija Poljaka Jozefa Wesolowskega spoznalo za krivega zlorab dominikanskih dečkov, zaradi česar mu je odvzelo duhovniški poklic. Včeraj so upokojenega duhovnika aretirali, sodili mu bodo še na civilnem sodišču. Na proces zaradi zdravstvenih razlogov čaka v hišnem priporu.

Vatikanski tiskovni predstavnik je ob tem povedal, da aretacija odraža papeževo željo, da se takšne resne in delikatne zadeve obravnavajo brez odlašanja, s pravično in potrebno strogostjo.

Kot papežev odposlanik je danes 66-letni Poljak v Dominikanski republiki služboval pet let; zaradi domnev, da spolno zlorablja dečke, ga je Vatikan lani avgusta odpoklical.

Wesolowski je najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki je bil kdajkoli aretiran zaradi pedofilije, pričakuje se, da mu bodo sodili še letos. Zaradi spolnih zlorab dečkov mu grozi do 12 let zapora. Zaradi domnev, da je otrokom dečkom plačeval za spolne usluge, je zoper njega potekala preiskava tudi v Dominikanski republiki; cerkvenega dostojanstvenika niso obsodili, saj ga je ščitila vatikanska imuniteta, ki ga zdaj ne ščiti več. Preiskavo zoper njega so odprli tudi na Poljskem, kjer je nekaj časa služboval.

Komentarjev 1
  • tralala 11:07 24.september 2014.

    Naj ga pošljejo širiti vero....med ISIL.