Svet
1 ogledov

Priprave na beograjsko parado

Kolono okoli 200 udeležencev parade ponosa bo varovalo kar 400 policistov. (Foto Žurnal24 main
Beograjska policija se že pripravlja na gejevsko parado ponosa, ki bo na njihovih ulicah 10. oktobra. Prireditev naj bi varovalo celo pet tisoč policistov.

S tem bo parada ponosa postala najbolje varovan shod v moderni zgodovini Beograda. Srbski notranji minister Ivica Dačić je ob tem povedal, da je visoka stopnja varovanja med drugim uvedena tudi zato, ker bo povorka potekala mimo številnih vladnih poslopij. "Možnost incidenta smo zmanjšali na najnižjo možno točko,“ je povedal ob napovedi števila policistov.

Policija pričakuje, da se bo shoda udeležilo od 500 do tisoč ljudi, tako da je verjetno, da bo na enega udeleženca povorke pripadlo celo pet policistov. "Takšni varovalni ukrepi niso uvedeni niti ob nogometnih tekmah Crvene zvezde in Partizana, ko je na ulicah največ do tri tisoč policistov,“ ob tem pišejo srbski mediji.

V Zagrebu ob zadnji paradi ni šlo brez incidentov. Veliko zgražanje javnosti je sprožil videoposnetek dveh policistov, ki sta aretirala mladoletnega nasprotnika parade. Ob aretaciji ga je eden izmed policistov brcal v glavo, zaradi česar je v službi dobil odpoved. Videoposnetek si oglejte tukaj.

Patrulje po vsem mestu
Srbski policisti so se ob načrtovanju varovanja posvetovali s svojimi zagrebškimi kolegi; na Hrvaškem je zadnjo parado ponosa varovalo okrog 300 uniformiranih policistov in še nekaj deset mož postave v civilni obleki, na ulicah pa se je zbralo okrog 500 udeležencev povorke. V zadnjih letih so nevarnost ob paradi v Zagrebu v enaki meri predstavljali tako napadi na samo povorko, kot tudi izgredi na širšem območju mesta. Ravno zato srbski policisti ne načrtujejo le varovanja same povorke, pač pa tudi patrulje širše po mestu.

Da se srbska policija tako intenzivno pripravlja na ta dogodek, ne preseneča, saj so videoposnetki napadov na udeležence parade v Beogradu leta 2001 obkrožili svet. Zaradi bojazni, da policija ne bi mogla biti kos nalogi, pa so lansko parado celo odpovedali.