Svet
3 ogledov

"Pripravite se na nove napade"

(Foto: Reuters)
1/5
Žurnal24 main
Čečenski voditelj upornikov Doku Umarov je posnel video, v katerem trdi, da je on naročil ponedeljkove samomorilske bombne napade v Moskvi. Tudi danes eksplozije.

V videoposnetku čečenski vodja upornikov  Doku Umarov trdi, da so bili samomorilski napadi, v katerih je življenje izgubilo vsaj 39 ljudi, njegova ideja. Kot pravi, se je želel maščevati za rusko politiko do Čečenije, poroča BBC. Rusom pa sporoča: "Pripravite se na nove napade."

Danes umrlo 12 ljudi
"Izpeljali so še en teroristični napad. Dvomim, da za napadom ne stoji ista teroristična skupina,"
je dejal ruski premier Vladimir Putin po današnji eksploziji dveh bomb v ruskem mestu v severnokavkaški regiji Kizljaru.

Tamkajšnji policijski predstavnik je dejal, da je najprej pred šolo v centru mesta eksplodiral avtomobil bomba. Kakih 20 minut kasneje, ko so kraj prve eksplozije preiskovali policisti, pa se je tam razstrelil še samomorilski napadalec, ki je bil oblečen v policista.

Tiskovni predstavnik tamkajšnje policije je dejal, da sta bombi ubili dvanajst ljudi, več ljudi pa je ranjenih. Med žrtvami je največ policistov.

Pogosti napadi na policiste
Dagestan je ruska avtonomna republika, ki meji na Čečenijo. V državi, kjer je bilo že več napadov na policiste, živi predvsem muslimansko prebivalstvo. Napad je povezan z zahtevami upornikov po neodvisnosti Dagestana.

Po ponedeljku že četrti napad
Tokratni eksploziji sta že četrti v zadnjih dveh dneh. Spomnimo, da sta se dve samomorilki v ponedeljek razstrelili na dveh postajah moskovske podzemne železnice. V napadu je takrat umrlo 39 ljudi.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin sta po napadu dejala, da bodo oblasti ostro nastopile proti storilcem. Odgovornost za ponedeljkova napada so prevzeli islamistični skrajneži s Severnega Kavkaza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.