Svet
5 ogledov

Pripravljajo scenarij po izgonu Grčije

Angela Merkel Reuters
Skupina nemških strokovnjakov naj bi pripravljala načrt, če bi Grčija zapustila evroobmočje.

Skupina strokovnjakov na nemškem finančnem ministrstvu naj bi se ukvarjala predvsem s posledicami morebitnega izstopa Grčije za Nemčijo in celotno monetarno unijo, je poročal časnik Financial Times (FT) Deutschland.

"Kolegi delajo izračune o finančnih posledicah in ugotavljajo, kako bi lahko preprečili učinek domin, ki bi prizadel ostale države z evrom," so za FT Deutschland povedali viri na ministrstvu.
Nemška kanclerka Angela Merkel in finančni minister Wolfgang Schäuble sta doslej vedno odločno zanikala govorice, da bi Nemčija izdelovala načrt B. Vse sile naj bi bile usmerjene v to, da Grčija ostane članica območja z evrom. Tudi danes se je Merklova izrekla proti izstopu Grčije iz evrskega območja. Je pa grškega premierja Antonisa Samarasa pozvala, naj vztraja pri uresničevanju obljubljenih reformnih in varčevalnih ukrepov.

Okrepljeni pritiski

Nove informacije po pisanju časnika vendarle kažejo, da se največje evropsko gospodarstvo pripravlja tudi na možnost najslabšega scenarija. Če bi evro zapustila Grčija, bi finančni trgi nemudoma okrepili pritisk na Španijo, Italijo, Portugalsko in morda celo na Francijo.

Okoli 10-članska ekspertna skupina naj bi tako v zaupnem ozračju redno zasedala, v njej pa so povezane vse hierarhične ravni finančnega ministrstva.

Skupina obstaja že eno leto

Na poročilo se je že odzval tiskovni predstavnik nemškega finančnega ministra Martin Kotthaus. "Že pred več kot letom smo ustanovili delovno skupino, ki se ukvarja s celotno evropsko dolžniško krizo. Ta se ukvarja s trenutnim razvojem dogodkov in scenariji, ne glede na to, kako neverjetni so," je pojasnil.

"Minister je že večkrat dejal, da državljani upravičeno pričakujejo od vlade, da bo pripravljena na vse scenarije, ne glede na to, kako neverjetni so," je dejal Kotthaus. Poudaril je, da v pisanju časnika ni nobene nove vrednosti. "Gre za nekaj, kar obstaja že več kot eno leto. Dejstvo, da se finančno ministrstvo ukvarja z dolžniško krizo, težko označimo kot nekaj novega," je zaključil.

Komentarjev 2
  • furer 16:28 25.avgust 2012.

    NAJ SE GRKI SAMI ZNAJDEJO

  • mirko 21:26 24.avgust 2012.

    Kaj pa Slovenski plan "B " ?!!! Ne, mi ga bomo delali takrat, ko evra ne bo več !!!