Svet
1 ogledov

Pripravljajo se na dva vodna valova

Gradec pri Pleternici 24sata.hr
Na Hrvaškem, kjer se predvsem v porečjih Kolpe in Korane od sobote soočajo z obsežnimi poplavami, se pripravljajo na prihod dveh vodnih valov. Na pomoč so prišli tudi vojaki.

Stanje na območjih Hrvaške, ki jih ogrožajo poplave, je težko, a pod nadzorom, so danes ocenile pristojne službe. Za območje Karlovca še zmeraj velja splošna nevarnost, ki so jo razglasili v soboto, čeprav se reke na območju nekoliko umirjajo. K evakuaciji so zaradi nevarnosti poplav pozvali prebivalce naselij, ki so ob Kolpi nizvodno od Karlovca, je danes potrdil poveljnik gasilcev za karlovško županijo Goran Franković. Poudaril je, da so sicer središče mesta uspešno obranili pred poplavami.

Zaradi izjemne višine rek Korana in Kolpa so že v soboto k evakuaciji pozvali več tisoč prebivalcev več naselij pri Karlovcu, a ljudje večinoma niso želeli zapustiti domov, je danes dejal karlovški župan Damir Jelić. Ocenjuje, da bo škoda zaradi poplav višja od milijona evrov.

Sisak trepetaje pričakuje torek

Vrh vodnega vala Kolpe pričakujejo ponoči in v ponedeljek na območju Siska, ki naj bi ga v torek prizadel tudi vrh vodnega vala Save. Najbolj kritično bo tako v torek. Medtem pa prebivalci, ki jim pomaga približno 450 vojakov, gradijo dodatne nasipe.

Pristojne službe ocenjujejo, da je dovolj časa in sredstev, da pripravijo vse za obrambo naselij ob rekah Kolpi in Savi v sisaško-moslavški županiji. Obenem pa izpostavljajo, da je težko predvideti, koliko vode lahko pride, kar je predvsem odvisno od novih padavin v prihodnjih dneh. Za zdaj evakuacija območja Siska ni potrebna, a se pripravljajo tudi na to možnost.

Pričakujejo še vodni val Mure

Zaradi poplav, ki so jih povzročila razlitja potokov Zelina in Trnava, so razglasili splošno nevarnost za občino Nedelišće v međimurski županiji. Voda je odnesla del železniške proge ob hrvaško-slovenski meji. Zaradi tega je prekinjen mednarodno železniški promet med Macinci in Središčem ob Dravi. Zaprt je tudi mejni prehod Sveti Martin na Muri - Hotiza.

V Međimurju se pripravljajo tudi na vodni val Mure, ki prihaja iz Avstrije. Za Dravo pa veljajo redni protipoplavni ukrepi. Reka Ilova je poplavila več stanovanjskih objektov na območju Kutine, medtem ko so iz Hrvaške Kostajnice sporočili, da se Una umirja. Podobne novice o umikanju rek in potokov v struge prihajajo tudi iz požeško-slavonske županije. Poplavljenih je več deset hiš na območju Pleternice blizu Požege.

Poplave niso obšle niti Zagreba, kjer je pod vodo del naselja Kajzerica, ki leži ob Savi v južnem delu hrvaške prestolnice. Kot so pojasnili, gre za izbruh podzemnih voda, ki praviloma povzročajo težave prebivalcem v tem delu mesta.

Kritično še teden dni

Oblasti pričakujejo, da bo stanje v državi zaradi nevarnosti poplav kritično še naslednji teden dni. Nekateri deli Hrvaške si še niso opomogli po spomladanskih poplavah, a so jih prizadele nove. Meteorologi napovedujejo, da bo do srede spremenljivo vreme z občasnimi nalivi na različnih koncih države, sledilo pa bo nekaj dni brez padavin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.