Svet
926 ogledov

Pripravljajo se na nerede

New York na dan volitev Epa
Volitve v ZDA. Američani že od jutra volijo. Predčasno je volilo skoraj sto milijonov ljudi.

Letošnje volitve zaznamuje velika predčasna volilna udeležba, saj so se Američani zaradi pandemije koronavirusa skušali izogniti tradicionalno dolgim vrstam pred volišči. Predčasno je po ZDA volilo skoraj 100 milijonov ljudi, milijon predčasnih volivcev v New Yorku pa je tistim, ki so počakali na dan volitev, omogočil, da so prvič na tako pomembnih volitvah volili brez čakanja.

Zavarovali izložbe 

V New Yorku so tako kot drugje po ZDA pomladi in poleti potekali množični protesti proti policijskemu nasilju in nasilneži so razbijali izložbe ter ropali lokale. Zato so tokrat na dan volitev, katerih izid ni povsem zanesljiv, v strahu pred izbruhom nemirov, če bi zmagal republikanec Donald Trump, delavci pospešeno dodajali leseno zaščito na svoje objekte.

Predvsem se to dogaja na 5. aveniji in na aveniji Broadway, kjer je bilo med protesti največ razbitega. New York je demokratsko mesto, kjer je imel nekoč svoje stalno prebivališče tudi Trump, ki pa se je med predsedniškim mandatom uradno preselil na Florido. Tam ni državnega davka in ni preiskav zaradi domnevne utaje državnih davkov, kot v New Yorku. Trump je sicer dejal, da se je preselil, ker je demokratsko vodstvo zavozilo New York.

New York na dan volitev | Avtor: Epa Epa

Demokrati previdni optimisti

Večina Newyorških volivcev je bila danes izjemno nervozna glede izida volitev. Joe Biden je sicer do volilnega dne prišel z vodstvom v anketah, vendar je bilo podobno tudi leta 2016, ko je Trump presenetljivo premagal Hillary Clinton. Nasprotniki predsednika ZDA se bojijo, da se bo to ponovilo. "Ne morem opisati, kako depresivno je, ko imaš na čelu države tako sebičnega človeka, ki misli samo nase in svoje privržence ter se požvižga na večino Američanov," je povedal mladenič na Manhattnu, ki ni hotel izdati svojega imena.

Demokrati so zaradi anket, ki so le nekoliko v prid Bidnu, kot so bile tiste leta 2016 za Clintonovo, previdni optimisti v pričakovanju Bidnove zmage. Nihče pa ni hotel odgovoriti na vprašanje, kaj bo, če se to ne zgodi. Trumpovi podporniki, ki jih v mestu ni veliko, se ne ubadajo s tem, kako bo volila večina Newyorčanov, ampak upajo, da bo Trump uspel dobiti dovolj glasov v ključnih državah, ki bodo odločale o zmagovalcu.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.