Svet
10 ogledov

Pripravljajo se na nov maraton

Eksplozija na bostonskem maratonu Reuters
Ob progi so namestili sto novih kamer in postavili 50 policijskih opazovalnic.

Brata čečenskega rodu sta 15. aprila lani na cilju Bostonskega maratona nastavila bombi, ki sta ubili tri ljudi, 260 pa jih ranili. Eden od teroristov je mrtev, drugi čaka na sojenje, Boston pa se pripravlja na letošnji maraton, na katerem 21. aprila pričakujejo veliko več udeležencev in gledalcev kot običajno.

Trije mrtvi

Starejši brat, 26-letni Tamerlan Carnajev, in mlajši, 19-letni Džohar Carnajev, sta doma izdelala bombi iz ekonomloncev, ki sta ju napolnila z žeblji in svinčenimi kroglicami ter ju v nahrbtnikih prinesla na cilj Bostonskega maratona. Tam sta eksplodirali 15. aprila popoldne nekaj minut pred tretjo uro po krajevnem času.


Eksplozija je zahtevala življenje 29-letne Krystle Campbell, osemletnega Martina Richarda in 23-letne študentke iz Kitajske Lu Lingzi. 16 ljudem so morali amputirati okončine.

Prijeta v strelskem obračunu

Brata Carnajev sta se po izvršenem zločinu odpravila domov, kjer sta normalno živela naprej brez strahu pred aretacijo, dokler ni FBI štiri dni kasneje objavil njunih fotografij.

Začel se je divji beg, med katerim sta ubila policista Tehnološkega instituta Massachusettsa Seana Collierja ter ugrabila voznika mercedesa in ga prisilila, da jima je na bankomatu dvignil 800 dolarjev. Voznik je pobegnil in poklical policijo, ki je začela iskati njegov avtomobil. Osumljenca so blokirali v predmestju Watertown, kjer sta se začela strelski in bombni obračun.


Tamerlan Carnajev je dobil več strelnih ran, delo policistov pa je dokončal njegov mlajši brat, ki ga je med begom povozil z ukradenim mercedesom in ga nekaj časa vlekel za seboj. Džohar Carnajev se je ranjen zatekel v čoln na dvorišče hiše v predmestju, kjer ga je odkril lastnik. Policija ga je po nekaj urah obleganja izbezala iz čolna in odpeljala v bolnišnico.

Novembra začetek sodnega procesa

Džoharja Carnajeva so pozdravili, zdaj pa čaka na začetek sodnega procesa (predvidoma novembra), po katerem se mu obeta smrtna kazen. Sodili mu bodo na zveznem sodišču, saj Massachusetts smrtne kazni ne pozna. Njegovi odvetniki bodo poroto poskušali prepričati, da je bil kolovodja starejši brat, policiji znan kot islamski skrajnež, ki je vplival na mlajšega.

FBI sicer še ni docela pojasnil svoje odgovornosti za teroristični napad glede na to, da so ruske oblasti večkrat opozorile na Tamerlanovo radikalizacijo in priporočile nadzor nad njim, še posebej po letu 2012, ko je obiskal ruski Dagestan in se tam družil z lokalnimi skrajneži.

Komentarjev 2
  • URIAH HEEP 13:22 15.april 2014.

    Prosim bodite resen članek in začnite ljudem prenašati resnico.Npr, kdo zares vodi svet, banke ki posojajo denar brez kritja-Rotschildi, chemtrailih, codex alimentarus, false flag attackih-9.11...Resnico o sovražnih kreditih, s katerimi zasnužnijo države...

  • URIAH HEEP 13:20 15.april 2014.

    Verjetno ja, čečena.Bombo so postavili možje v črnih kapcah z črnimi nahrbtniki, žrtve pa so bili plačanikrizni igralci, ki se pojavljajo v zadnjih ameriških katastrofah. Ista igralka je igrala odvetnico, učiteljico in žrtev na Bostonu.Ma daii, kdo ...prikaži več sploh še verjame tem pravljicam?!