Svet
23 ogledov

Kdo je bil Hugo Chavez

Hugo Chavez opozarja rojake in predvsem rojakinje, da je povečanje prsi velika n
1/16
Žurnal24 main
Človek, ki je zavračal kapitalizem in Venezuelcem obljubil izhod iz revščine, je izgubil svojo zadnjo bitko.

Hugo Chavez je za časa svojega vladanja veljal za glasnega nasprotnika zunanje politike ZDA in kapitalizma. Zaveznike je poiskal med predstavniki socialističnih vlad. Še posebej tesne stike je navzeal s Fidelom in Raulom Castrom, Evom Moralesom, Rafaelom Correo in Danielom Ortego.

Rodil se je v delavski družini in si ustvaril kariero v vojski. Na začetku 80. ket je ustanovil skrivno revolucionarno gibanje, s katerim je leta 1992 neuspešno poskušal izvesti državniški udar. Zaradi spodletelega poskusa je dve leti preživel v zaporu. Po prihodu na prostost je sto dni potoval po državi in ljudem predstavljal svoje prepričanje. Prebivalstvo, predvsem revni del, ga je videl kot upornika proti korupciji v državi in se postavil na njegovo stran.

Leta 1998 je bil izvoljen za predsednika Venezuele. Postopoma je v državo vpeljal socialistične reforme, katerih del so tudi spremembe ustave. Sledil je svoji poltični ideologiji znani kot Bolivarianizem in Socialuzem za 21. stoletje. Po dveh letih so ga ponovno izvolili. V drugem mandatu je začel z nacionalizacijo ključnih industrijskih panog in izvedel kmetijsko reformo.

V tem času so se že začele prve obtožbe na račun avtoritativnega vodenja države. Leta 2002 so njegovi nasprotniki izvedli neuspešen vojaški udar. Ponovno so poskusili dve leti kasneje, tokrat z referenedumom, ki je bil prav tako neuspešen. Leta 2006 je dobil nov šestletni mandat in napovedal, da bo na oblasti do leta 2032.

Njegovi nasprotniki so mu vedno glasneje očitali, da spreminja državo v diktaturo in da centralizira oblast. Konec junija 2011 je potrdil, da je zbolel za rakom. Državljanom je vseskozi zagotavljal, da se počuti dobro in da bo mimogrede spet v sedlu. Zdravil se je tudi na Kubi, kjer mu je družbo delal Fidel Castro, za katerega je Chavez nekoče rekel, da mu je kot oče.

Mogoče niste vedeli

V osnovni šoli se je Chavez posvečal bejzbolu in bil celo član državnega bejzbolskega moštva. Rad je risal in slikal, posvečal se je tudi študiju zgodovine. Kratek čas je bil ministrant, saj ga je babica vzgajala v rimskokatoliški veri. Svoja občutja je prelival v pesmi, zgodbe in dramska dela. veliko časa je posvečal raziskovanju življenja južnoameriških revolucionarjev. Črpal je iz besed in del perujskega predsednika Juana Velasca Alvarada in panamskega predsednika Omarja Torrijosa.

Leta 1975 je diplomiral kot eden najboljših v svojem letniku na vojaški akademiji. Po vseh izkušnjah, ki so mu jih dale šola in vojska, je v njem narasla želja po levičarski vladi. "Do 21. ali 22. leta sem postal moški levice," je dejal.

Komentarjev 6
  • mph 16:47 06.marec 2013.

    Gre za splošen problem pokvarljivosti. Presedniki držav imajo nekje največ moči in postanejo (načeloma) prej ali slej diktatorji, preveč "pametni" direktorji postanejo diktatorji v malem v firmi, politiki, vodje, šefi, .... Nisem bil osebno tam, kar pa sledim, slišim, berem, ...prikaži več .... jim gre bistveno bolje, kot pod ameriškim škornjem, in enako Kuba. Tam bi pa sploh lahko še bistveno bolje živeli, če jih ne bi teptali cel čas Američani. Kljub Mooru, ki pelje tja skupino bolnih američanov, ki ugotovijo šokantno stvar, da isto 100% identično zdravilo stane v Ameriki 120$ na Kubi pa mislim, da enih 5 centov. In, če jih ne bi izčrpavala Amerika bi živeli še bistveno bolje. Tako je moj zaključek še vedno na mestu, največje zlo tega sveta, ki soustvarja vsa ostala podobna, je v obliki Ameriki oz. njihove prepotentnosti in njihovega kapitalizma.

  • franke 09:34 06.marec 2013.

    PO MOJEM SO GA JE ZASTRUPILA AMERIKA,ZELO MLAD JE MORAL UMRET ŠKODA. POČIVAJ V MIRU.

  • Pepe007 06:48 06.marec 2013.

    Zakaj vsak revolucionar, ki zase trdi, da je dober, mora postati diktator? Nekaj je hudo narobe v tej ideji... Prepričan sem, da so ljudje zamenljivi, če je glavna ideja dobra. Na velikih službenih projektih se to pokaže, čudno da ...prikaži več nekateri mislijo, da v politiki temu ni tako.Ali v Venezueli danes živijo bistveno bolje kot so pred 14-imi leti?