Svet
10899 ogledov

Prirejala posnetke hčerinih tekmic, na katerih so gole pile, kadile in vozile

Victory Vipers Facebook
Incident je zakuhala mati ene od navijačic.

Raffaela Spone iz Pensilvanije naj bi trenerju navijaške ekipe Victory Vipers poslala videoposnetke in fotografije, na katerih je s pomočjo tehnologije lažnih posnetkov (ang. deepfake) hčerine "tekmice", navijačice, prikazala kot popolne razvratnice, ki gole kadijo, pijejo in vozijo. 

Zdaj je Sponova obtožena nadlegovanja, poleg tega pa še pošiljanja žaljivih sporočil članom navijaške ekipe, staršem navijačic in lastnikom telovadnice. Lokalni policisti so sporočili, da njena hči za domnevne incidente ni vedela.

Starši ene od navijačic so se po poročanju BBC-ja že julija lani obrnili na policijo, ker naj bi njihova hči prejemala žaljiva sporočila z anonimne številke. Po prejemu podobnih sporočil sta se policiji pozneje oglasili še dve družini.

Pri ustvarjanju lažnih posnetkov naj bi si Sponova pomagala s profili deklet na družbenih omrežjih, s katerih je pobrala fotografije in jih s pomočjo umetne inteligence "prilagodila" do te mere, da so prikazovale dekleta v kočljivih situacijah. Storilko so našli z izsleditvijo telefonske številke, iz katere je nadlegovala dekleta. 

"Victory Vipers že od nekdaj spodbuja zdravo družinsko okolje, zato incident močno obžalujemo. V svojem programu imamo zelo strogo politiko boja proti nasilju," je po incidentu dejal trener navijaške ekipe Mark McTague

WE’RE GOING TO DISNEY! Congrats to our Senior 3 @vv_v3nom on earning their bid to Summit. #builttobegr8

Objavil/a Victory Vipers dne Ponedeljek, 08. februar 2021

Več o tehnologiji "deepfake" si lahko preberete v intervjuju z Borutom Batageljem s Fakultete za računalništvo in informatiko: "Lažni posnetki so že tako prepričljivi, da jih ne bi prepoznali s prostim očesom".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.