Svet
6 ogledov

Prisegel novi egiptovski predsednik

Mursijev nasprotnik Reuters
Po odstavitvi Mursija vojska zasedla položaje. ZDA pozivajo k čimprejšnji vzpostavitvi civilne oblasti.


Ameriški predsednik Barack Obama je egiptovsko vojsko pozval, naj vrne oblast demokratično izvoljeni civilni vladi, vendar pri tem ni omenjal odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Vojsko je pozval le, naj ga ne aretira, prav tako ne njegovih podpornikov.

Povedal je tudi, da ZDA spremljajo položaj v Egiptu in verjamejo, da lahko prihodnost države določijo le njeni prebivalci.

Mursi v hišnem priporu

Policija naj bi sicer dobila ukaz za aretacijo 300 voditeljev in članov Mursijeve Muslimanske bratovščine. Aretirana naj bi bila že dva njena vodilna člana, televizija Al Džazira pa poroča, da je bila izvedena racija na njihovo postajo v Egiptu, pri čemer so bili aretirani producenti, gostje in voditelji oddaje v živo. Vojska je zaprla tudi islamske televizijske postaje.

Egiptovska vojska je potrdila, da je "preventivno" pridržala tudi odstavljenega egiptovskega predsednika. "Priprt je preventivno zaradi zadnjih priprav," je potrdil neimenovani visok predstavnik vojske. Slednji je tudi nakazal, da bi se lahko Mursi soočil z uradno obtožnico.

Sin Mursijeve desne roke Gehad el Hadad je povedal, da je njegov oče Esam el Hadad skupaj s predsednikom Mursijem in celotno predsedniško ekipo v hišnem priporu, in sicer v Klubu predsedniške republikanske garde.

Zbrani na Tahrirju

Mursija je v sredo odstavil poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi. Ob tem je sporočil, da bo državo do predčasnih predsedniških volitev vodil predsednik vrhovnega sodišča Adli Mansur, ki je danes že prisegel kot začasni predsednik, skupaj z vlado narodne enotnosti. 

Mursijevi nasprotniki so odstavitev bučno pozdravili na trgu Tahrir, kjer se je začela revolucija, ki je leta 2011 odnesla s položaja predsednika Hosnija Mubaraka. Al Sisi jim je zagotovil, da bo za trenutno obdobje oblikovana trdna in sposobna tehnokratska vlada. Poleg generala je bil pri objavi odstavitve tudi opozicijski vodja Mohamed el Baradej skupaj s koptskim papežem Tavadrosom II. in velikim šejkom Ahmedom al Tajebom.
 

Časopis Al Ahram poroča, da so po odstavitvi Mursija ponekod nastali spopadi, ki so zahtevali osem življenj in ranili 343 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.