Svet
11 ogledov

"Prišel je čas, da tudi mi delimo"

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Evropsko leto prostovoljstva 2011: slogan leta bo "Med prostovoljce – za boljši svet!", namen leta pa spodbujanje ljudi, naj se pridružijo prostovoljstvu.

Evropska komisija je predstavila cilje in dejavnosti v okviru evropskega leta prostovoljstva 2011, ki bo potekalo pod sloganom "Med prostovoljce – za boljši svet!". Namen leta je poudariti pomen dela prostovoljcev in spodbuditi ostale, naj se jim pridružijo.

Trije od desetih prostovoljci
"Evropsko leto prostovoljstva ima štiri glavne cilje: zmanjšati ovire za prostovoljno delo v Evropski uniji, okrepiti pooblastila prostovoljnim organizacijam in izboljšati kakovost prostovoljstva, nagraditi in priznati prostovoljno delo ter ozaveščati o vrednosti in pomenu prostovoljstva," so zapisali v slovenskem predstavništvu Evropske komisije. Raziskava Eurobarometra maja letos je sicer pokazala, da trije od desetih Evropejcev opravljajo prostovoljno delo.

Če želimo uresničiti naša upanja o boljšem in varnejšem svetu, potem bolj kot kdajkoli potrebujemo prostovoljce.
Kofi Annan, ganski diplomat in nobelovec

V naslednjem letu bo komisija spodbujala številne dejavnosti in projekte, med njimi tudi enoletno turnejo prostovoljcev po državah Evropske unije, medijsko poročanje o evropskem letu prostovoljstva in štiri tematske konference, osredotočene na ključna vprašanja v zvezi s prostovoljstvom.

Prišel je čas, da pomagamo tudi mi
"Rada bi izrazila spoštovanje do milijonov Evropejcev, ki si vzamejo čas, da bi izboljšali naš svet,“ je pred začetkom leta prostovoljcev dejala Viviane Reding, evropska komisarka za pravosodje in dodala: "Z uvedbo evropskega leta prostovoljstva želim zbrati podporo za ljudi, ki pomagajo drugim. Prišel je čas, da tudi mi delimo in prispevamo ter skušamo pomagati ljudem, ki pomagajo!"

Slovenija še vedno brez zakona
V Sloveniji sicer deluje okoli 20 tisoč društev s po več kot 50 prostovoljci. Veliko interesa je za delo z otroki in starejšimi, primanjkuje pa pomoči migrantskim delavcem. Dejstvo, da bo naslednje leto posvečeno prostovoljstvu, razumejo kot priznanje, da je prostovoljstvo tudi v EU postala pomembna tema. Pri nas pa na tovrstno priznanje še čakamo, saj smo še vedno v fazi sprejemanja Zakona o prostovoljstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.