Svet
11 ogledov

Prisilili v splav, zdaj se opravičujejo

Novorojenček Shutterstock
Kitajske oblasti priznale, da so 27-letno žensko prisilile v splav v sedmem mesecu nosečnosti. Sankcija: suspendirali so tri uradnike.

Zaradi politike enega otroka prisiljeni splavi na Kitajskem naj ne bi bili redki, čeprav uradne oblasti zanikajo, da bi se to dogajalo ali da bi bile s tem povezane.

Pred dnevi pa so po spletu zaokrožile fotografije 27-letne Feng Jianmei, fotografirane v bolniški postelji, ob njej pa leži mrtev otrok, ki ga je bila prisiljena splaviti v sedmem mesecu nosečnosti. Z možem že imata petletno hčerko, par pa je zavrnil plačilo globe za kršitev politike enega otroka, ki jo je Kitajska uvedla leta 1978, da bi nadzirala naraščanje kitajskega prebivalstva. Ta politika določa, da imajo lahko mestne družine enega otroka, podeželske družine pa največ dva, če je prvi deklica. Če se določil ne držijo, morajo starši plačati kazen.

Opravičilo in suspenz za uradnike

Kitajske oblasti so se opravičile državljanki, suspendirali so tri pristojne osebe na lokalnih uradih za načrtovanje družine, potem ko je uvodna preiskava pokazala, da so kršili pravila in politike Državne komisije za prebivalstvo in načrtovanje družine.

Skupine za človekove pravice trdijo, da so zaradi te politike oblasti več tisoč žensk prisilile v splav. Uradne državne statistike pa kažejo, da je od uvedbe politike enega otroka število splavov doseglo vrh leta 1983, ko je bilo zabeleženih 14,37 milijona splavov.


Komentarjev 1
  • TadeUs 16:03 15.junij 2012.

    Nosečnice niso mogli prisiliti v splav, kajti v sedmem mesecu nosečnosti se ne tretira kot splav, ampak porod. Torej so otroka dejansko ubili in ženska je rodila! Torej so naredili prisilni feticid. Upajoč, da bo kdo odgovarjal za to nagnusno dejanje!!