Svet
17 ogledov

Pristajališče eno od najtežavnejših

letalska nesreča Reuters
Ameriški preiskovalci iščejo odgovor na vprašanje, zakaj je letalo boeing 777 med pristankom letelo prepočasi in zakaj tega ni nihče opazil, dokler ni bilo prepozno.

Preiskava je potrdila, da je letalo med pristajanjem zadelo ob protipoplavni zid na začetku pristajalne steze, saj so v morju zaliva San Francisco našli dele repa, deli zidu pa so bili raztreseni daleč po pristajalni stezi. Letalo je nato treščilo ob tla, zatem pa je izbruhnil požar. Posadki je ob pomoči treh gasilcev in dveh policistov z letališča, ki so skočili na goreče letalo, uspelo rešiti 305 od 307 ljudi na krovu.

Umrli dve najstnici

Umrli sta dve kitajski najstnici, pri čemer naj bi eno povozilo reševalno vozilo letaliških gasilcev. Mrliški oglednik je sicer sporočil, da za potrditev vzroka smrti povožene potrebuje še najmanj dva tedna. Predsednica nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB) Deborah Hersman je dejala, da ne želijo hiteti s sklepi in bodo počakali do konca preiskave. Med drugim preverjajo varnostne kamere na letališču.

Le 43 ur z boeingom 777

NTSB poskuša ugotoviti predvsem, kaj je šlo narobe v pilotski kabini. Letalo je pilotiral izkušeni LeeGang Guk, ki ima za seboj deset tisoč ur letenja, vendar pa le 43 ur z letalom boeing 777, poleg tega pa še ni nikoli prej pristal na letališču v San Franciscu, ki velja za enega od težavnejših, ker je ob vodi in ker je pogosto zavito v meglo. V soboto je bilo vreme sicer lepo.

Lee je imel na letalu še tri kolege, med njimi tudi izkušenejšega kolega z boeingi 777. Zasliševanje pilotov iz Južne Koreje zaradi prevodov poteka počasi. Hersmanova je v nedeljo dejala, da je bila hitrost letala med pristajanjem precej manjša od predpisanega minimuma 253 kilometrov na uro. Preiskava se sicer ne omejuje le na pilote, ampak bo zelo široka in bo trajala dolgo.

Prva smrtna žrtev boeinga

Gre za prvo nesrečo s smrtnimi žrtvami letala boeing 777, ki je v prometu od leta 1995. Gre tudi za prvo nesrečo komercialnega potniškega letala v ZDA s smrtnim izidom po letu 2009, ko se je na severu države New York zrušilo letalo regionalnega prevoznika.

Na letalu asiana 214 so bili potniki s Kitajske, iz ZDA, Južne Koreje, Francije, Vietnama, Japonske, Kanade in Indije; med njimi 70 srednješolcev in učiteljev iz Kitajske, ki so prihajali na počitnice v ZDA.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 21:20 09.julij 2013.

    Ja če je pa SF težek -izjemno težek - za pristajanje , sem pa jaz PAPEŽ ! Kaj je potem St .Marten , HK , stari in novi in še polno drugih, katerih pista je nasuta v morje. Težek je ...prikaži veče Sarajevo, Herceg Novi , Podgorica , Mesina