Svet
6 ogledov

"Pristajamo zaradi Rusije, ne ZDA"

Sirski predsednik Bašar al Asad Reuters
Varnostni svet ZN brez dogovora o Siriji, Putin medtem svari pred novim valom terorizma in širjenjem nasilja.

Sirski predsednik Bašar al Asad je v pogovoru za rusko državno televizijo Rossiya 24 danes dejal, da bo Sirija svoje kemično orožje pod mednarodni nadzor postavila zaradi Rusije in ne zaradi groženj ZDA. Kot je še povedal, Sirija načrtuje predajo relevantnih dokumentov Združenim narodom za podpis sporazuma o kemičnem orožju.

Mednarodni nadzor kemičnega orožja Sirije je nedavno predlagala Rusija, potem ko so ZDA zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja na obrobju Damaska 21. avgusta zagrozile z vojaškim posredovanjem proti tej državi. 

Srečanje Kerry - Lavrov

Rusija je doslej blokirala vse resolucije VS ZN, s katerimi so hoteli pritisniti na sirskega predsednika Bašarja al Asada. Današnje srečanje ameriškega in ruskega zunanjega ministra Johna Kerryja in Sergeja Lavrova v Ženevi pa naj bi pokazalo, ali lahko razdeljen VS ZN doseže dogovor.

"Besede sirskega režima po naši presoji preprosto niso dovolj, zato smo prišli sem (v Ženevo), da sodelujemo z Rusi," je po pogovoru o najnovejšem razvoju dogodkov v okviru diplomatskega reševanja krize v Siriji, dejal Kerry. Lavrov pa je bil mnenja, da bi z uničenjem sirskega kemičnega orožja odstranili vsakršen razlog za napad ZDA ali drugih držav na Sirijo.

Ameriški predsednik Barack Obama je pred tem izrazil upanje, da bodo pogovori obrodili "konkretne rezultate".

Putin: Napadi bi povečali nasilje

Medtem je ruski predsednik Vladimir Putin v mnenjskem članku v New York Timesu na Američane naslovil osebni poziv glede Sirije. Opozoril je, da bi lahko ameriški napad na Sirijo sprožil nov val terorizma. Za napad s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska je obtožil sirske upornike, ki naj bi hoteli s tem sprožiti posredovanje iz tujine.

"Morebiten ameriški napad na Sirijo, navkljub močnemu nasprotovanju mnogih držav ter glavnih političnih in verskih voditeljev, vključno s papežem, bo vodil v več nedolžnih žrtev in stopnjevanje, lahko pa bi prišlo tudi do širitve konflikta daleč preko meja Sirije," je opozoril.

"Napadi bi povečali nasilje in sprostili nov val terorizma. Lahko bi spodkopali multilateralne napore za rešitev iranskega jedrskega vprašanja in izraelsko-palestinskega konflikta ter dodatno destabilizirali Bližnji vzhod in sever Afrike. Lahko bi vrgli iz ravnovesja celoten sistem mednarodnega prava in reda," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.