Svet
26 ogledov

Pristaši se zbirajo v Kumrovcu

Slavno modri vlak, s katerim je potoval Tito. Žurnal24 main
Jugoslovanski predsednik je umrl 4. maja 1980 ob 15.05 v Kliničnem centru v Ljubljani za posledicami gangrene. O njegovem liku razpravljajo celo generacije, ki so se rodile po njegovi smrti.

V nedeljo popoldne, 4. maja 1980 je obstala vsa Jugoslavija. Umrl je namreč Josip Broz Tito, predsednik, ki je bil na oblasti partije in države celih 35 let. Pokopali so ga štiri dni pozneje, v Beogradu, takratni prestolnici SFRJ. Jugoslovanski predsednik, ki je umrl pri 88 letih je v svetu užival velik ugled. Glede na uradne podatke je bilo na pogrebu 209 voditeljev in kronanih glav iz 107 držav z vsega sveta.

Združenje antifašističnih borcev krapinsko-zagorske županije ob Titovi rojstni hiši v Kumrovcu na meji med Hrvaško in Slovenijo pripravlja žalno slovesnost, ki jo bodo začeli s prižigom siren natanko ob 15.05, uri, ko je pred 35 leti v ljubljanskem kliničnem centru umrl nekdanji predsednik. 

Terme Tuhelj v lasti Term Olimia se zavzemajo za nakup turističnih kapacitet v K | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Današnje obletnice smrti se bodo danes spomnili tudi redki preživeli Titovi soborci in privrženci z vseh koncev nekdanje skupne države, ki tradicionalno obiskujejo njegov grob v prestolnici tedanje SFRJ v Beogradu.

Josip Broz počiva v Hiši cvetja na Dedinju v grobu brez komunističnih obeležij. Grob je doslej obiskalo več kot 20 milijonov domačinov in tujcev.

Kdo je bil Tito

Čeprav obstajajo različni datumi njegovega rojstva, je kot dan njegovega rojstva obveljal 7. maj 1892. Rodil se je v Kumrovcu, vasi na meji med Hrvaško in Slovenijo, Hrvatu Franju Brozu in Slovenki Mariji Javoršek.

Pozneje je kot Titov rojstni dan veljal 25. maj, ki se je, kot se za kult osebnosti spodobi, v povojni Jugoslaviji slavil kot dan mladosti. Z njim je bila povezana štafeta mladosti. Več kot štirideset let so po celotni državi prenašali štafetno palico in jo izročili državnemu vodji na sklepni slovesnosti v Beogradu. 

Oče naroda ali diktator
Cadillac Josipa Broza Tita | Avtor: EPA EPA

Med pozitivnimi dosežki Titovega vladanja se omenjajo ideja bratstva in enotnosti, sistem samoupravljanja in v zunanji politiki gibanje neuvrščenih. Tujina mu priznava vešče vodenje narodnoosvobodilnega boja in državniško držo.

Nasprotniki so prepričani, da je bil Tito komunistični diktator in zločinec, ki je odgovoren za množične povojne poboj in zapiranja in trpinčenja političnih nesomišljenikov. Slednji Brozu očitajo tudi življenje na visoki nogi, dušenje reformnih sil in precejšnjo zadolžitev države. 

 

 

 

 

Komentarjev 14
  • Ferluci 07:27 05.maj 2015.

    Si pa res en dimnikar.

  • Ferluci 07:25 05.maj 2015.

    Še sreča, da se takšni diktatorji rodijo bolj redko. S svojo elito največji uživač, kurbir, in veliki blefer. Za rdeče ovce pa prav gotovo bog.

  • patrijarh 06:49 05.maj 2015.

    Me je že skrbelo zate,da te bodo dol obdržal.Sem te vidu kako si stal v prvih vrstah.