Svet
37 ogledov

Pritožbe zaradi hrupnih zabav

Razgreta telesca preplavila plažo Zrće Klemen Štular
Pritožujejo se zaradi hrupa, čeprav jim je ta - posredno - prinesel 20 milijonov evrov v enem tednu. Zrće in stanovalci Novalje...

Samo v tednu dni, v času festivalov Hideout in Sonus, turisti v Novalji na Pagu pustijo 20 milijonov evrov. Ne glede na to se številni stanovalci Novalje pritožujejo, da sredi turistične sezone ne morejo uživati otoškega miru. Kalijo jim ga organizatorji festivalov, ki so iz prizorišča Zrće naredili svetovno prepoznano zabaviščno destinacijo, piše portal Index.hr.

"Danes je Novalja polna mladih ljudi, ki so veseli, ki so hrupni, ki se zabavajo. Polne so nastanitvene kapacitete, polni so klubi, trgovine. Vsi, ki so se prilagodili publiki, ki prihaja zadnja leta, imajo dovolj velik razlog za zadovoljstvo," na pritožbe odgovarjajo organizatorji glasbenih dogodkov.
Sprašujejo se, ali bo Novalja dejansko dovolila, da bi bli ljudje z vizijo, voljo in tudi pogumom vložka lastnega denarja, ki zaposlujejo na stotine ljudi, primorani zaradi peščice nezadovoljnih stanovalcev poiskati drug prostor za svojo dejavnost. Dodajajo, da je vse več razmišljanja v smeri, da festivalski organizatorji s plaže Zrće, ki v Novaljo pripeljejo preko 30 tisoč gostov, popularno destinacijo za mlade zamenjajo z neko drugo.

Bomo šli pa drugam

Dalibor Oliver Zjačić, organizator Sonus festivala izpostavlja, da prav festivalski turizem prinaša tako Pagu kot celotni regiji znatno večji promet, kot so ga beležili še nekaj let nazaj. Novaljo primerja z Ibizo, kjer so bili glasbeni dogodki ključni faktor uspeha tamkajšnjega turizma v zadnjih 20 letih. "Danes imamo priložnost nekaj takšnega uresničiti tudi na Pagu. Tako kot vedno v poslu, vsaka priložnost ima svoj čas in če zamudimo ta čas, lahko izgubimo ves potencial, ki smo ga gradili zadnjih nekaj let," pravi Zjačić.

Pravi, da gostje festivala pričakujejo določene standarde tako, kar se tiče zvoka, kot kar se tiče aktivnosti na festivalu. "Če jim tega ne moremo nuditi, bodo odšli kam drugam," pravi Zjačić in dodaja, da razume, da so vedno tudi takšni, ki se pritožujejo. "Vendar odločiti se morajo, ali so za to, da je Novalja prostor za zabavo ali ne. Če nas Novalja ne mara, bomo odšli kam drugam."

Ante Dabo, prvi mož mestnih oblasti, festivale in nasploh dogajanje na plaži Zrće podpira. Nedavno so prepovedali koncertno dogajanje pred enim izmed mladinskih hotelov v centru mesta, ker je bilo prehrupno. Kar pa se tiče plaže, pa težav ne vidijo. Da bi pomirili razgrete strasti nekaterih staroselcev v Novalji, so kupili opremo za kontrolo jakosti zvoka; z omejitvami se strinjajo tudi organizatorji festivalov in lastniki klubov. Nekaterim stanovalcem so sicer določene omejitve vseeno preveč.

Podpirajo tudi vse postopke za višjo varnost in vpeljavo pravil, ki bi dolgoročno izboljšalo zadovoljstvo na vseh straneh; tako organizatorjev oziroma lastnikov klubov, kot gostov in tudi stanovalcev Novalje. Vkolikor kljub vsemu ne bodo deležni razumevanja, poudarjajo organizatorji, bodo šli svojo poslovno idejo razvijat drugam.

Komentarjev 2
  • 4krogci 19:42 28.julij 2014.

    haha novaljo primerja z ibizo hahahaha ko da bi zastavo pa rolls roysa hahah sej z obema se pelješ sam užitek v vožni je pa drug ;) Pa še zrče majo dražje cene kot pa ibiza

  • NeAnonimni 16:01 28.julij 2014.

    Jah, domačini jamrajo, ker denar ne gre v njihove roke. logično