Svet
15 ogledov

Prizemljenih 500 letal

Ognjenik Grimsvötn, ki leži pod največjim islandskim ledenikom Vatnajökull, je i Žurnal24 main
Islandski ognjenik Grimsvötn bruha pepel le še dva kilometra visoko. Po nekaterih ocenah naj bi se umiril do konca tedna. Zvečer morda preventivno zaprta nekatera emška letališča.
Za enkrat še ni bilo potrebe po odpovedi letov. V primeru, da bo prišlo do sprememb, bomo ustrezno ukrepali in prilagodili letenje.
Adria Airways

"Če je tokratni izbruh ognjenika Grimsvötn podoben prejšnjim, bi se lahko končal do konca tedna," ocenjuje predstavnik islandskega centra za krizne razmere Thorir Hrafnsson. Po njegovih besedah obstaja zelo malo možnosti, da bi vulkan znova začel bruhati višje, vendar pa je težko ugibati, kaj se bo zgodilo.

Danes je bilo zaradi odpovedanih okoli 500 letov. Zaradi vulkanskega pepela bi lahko zaprli tudi letališči v Hamburgu in Bremnu, morda pa tudi Berlinu, so sporočili iz nemške meteorološke službe.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways zaradi delovanja islandskega ognjenika Grimsvötn zaenkrat še ni odpovedal katerega od načrtovanih letov.

Prav tako sprememb ne beležijo na Aerodromu Ljubljana, ki sodeluje s sedmimi rednimi letalskimi prevozniki ter več čarterskimi in tovornimi letalskimi prevozniki.

Obama predčasno iz Irske
Ameriški predsednik Barack Obama je evropsko turnejo v ponedeljek začel na Irskem, danes pa bi moral dopotovati v London. Zaradi bojazni, da bi zaradi vulkanskega prahu utegnilo priti do prepovedi letenja, je letalo z Obamo iz Irske v London poletelo že v ponedeljek zvečer.

Sicer pa je več letalskih družb zjutraj odpovedalo polete na Škotsko in od tam, medtem ko na letih čez Atlantik prihaja do občasnih zamud. Britanski minister za promet Philip Hammond je v ponedeljek zvečer povedal, da so za torek zjutraj odpovedani skoraj vsi poleti v Edinburg in Glasgow. Letališči naj bi odprli šele popoldne.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so delci, ki jih bruha vulkan Grimsvötn, večji od tistih, ki jih je lani bruhal ognjenik Eyjafjallajökull, zato jih veter ne bo zanesel tako daleč. Lani aprila je bil namreč zaradi vulkanskega pepela nekaj dni ohromljen letalski promet v večjem delu Evrope.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.