Svet
78 ogledov

Prizivno sodišče: Oscar Pistorius vendarle kriv umora

oscar pistorius Profimedias
Oscarja Pistoriusa sodniki obsodili za umor prijateljice Reeve Steenkamp in mu podaljšali zaporno kazen.

Da je Pistorius kriv, je odločilo južnoafriško prizivno sodišče. Po poročanju BBC-ja je senat petih sodnikov razveljavil sodbo nižjega sodišča, ki je Pistoriusa obtožilo za uboj in ga za pet let poslalo v hišni pripor.

Sodnik Eric Leach je obrazložitev začel z besedami: "To je človeška tragedija Shakespearovih razsežnosti," in dodal, da je bila prvotna obsodba polna napak. Sodnik je ob tem poudaril, da je  šlo za umor, ker se je Pistorius, ko je vzel pištolo in se odpravil proti stranišču, v katerem je bil po mnenju atleta vsiljivec, moral zavedati, da bodo streli usodni za osebo v stranišču in je kljub temu nadaljeval s svojim dejanjem.

Dobitnik kar šestih paraolimpijskih kolajn je bil za nenaklepni umor obsojen lani. Tožilstvo je temu oporakalo, saj je bilo prepričano, da je Pistorius svojo prijateljico ubil. 

razno 14.02.13. Atlet ustrelil svoje dekle, Oscar Pistorius in Reeve Steenkamp,  | Avtor: Reuters Reuters

Južnoafriški paraolimpijec in športni zvezdnik na valentinovo leta 2013 v kopalnici svoje hiše skozi zaprta vrata ustrelil svojo prijateljico Reevo Steenkamp in sprožil enega največjih športno-kriminalnih procesov v zgodovini, po katerem je sodnica na koncu odločila, da 28-letni športnik dekleta ni umoril iz naklepa, saj jo je zamenjal za vlomilca.  Dosodila mu je pet let zaporne kazni.

Pistorius je bil oktobra izpuščen iz zapora,  preostanek kazni bi odslužil v hišnem priporu. Če bo prizivno sodišče pritrdilo tožilstvu, se bo moral Pistorius vrniti za zapahe.

Preberite še: Pistorius že na svobodi

dezurni@zurnal24.si 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.