Svet
435 ogledov

Priznal, da je skrival Mladića

Žurnal24 main
Branislav Mladić v zameno za priznanje, da je skrival haaškega ubežnika, svojega sorodnika Ratka Mladića, dobil leto dni zaporne kazni.

Branislav Mladić je dogovor sklenil s srbskim tožilstvom za vojne zločine. Priznal je, da je v svoji hiši v Lazarevu do 26. maja lani skrival Ratka Mladića. V zameno naj bi dobil leto dni zapora, pogojno tri leta. Sodišče bo o dogovoru odločalo 8. avgusta.

Cela vrsta pomagačev

Tožilstvo naj bi se o priznanju krivde pogovarjalo še z eno osebo, ki je sodelovala pri skrivanju Mladića, in sicer tekom leta 2006 v kraju Mala Moštanica, še navaja srbski dnevnik Politika na svoji spletni strani. Zaradi pomoči Mladiću pri njegovem skrivanju pred roko pravice se pred sodiščem sicer že zagovarja deset obtožencev.

Poniknil po padcu Miloševića

Mladić je vse do demokratičnih sprememb v Srbiji leta 2000 živel v Beogradu. Videvali so ga po beograjskih restavracijah, na nogometnih tekmah in proslavah vojske v središču srbske prestolnice, po padcu Slobodana Miloševića pa je poniknil v podzemlje. S pomočjo pomočnikov se je skrival vse do 26. maja lani, ko so ga našli v hiši sorodnika v kraju Lazarevo.

Proces šele na začetku

Ratko Mladić, nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov, se pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije brani zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida najmanj osem tisoč Bošnjakov v Srebrenici julija 1995.

Sojenje v Haagu se je z uvodnimi besedami tožilstva začelo 16. maja letos. Tožilstvo naj bi nato 29. maja začelo predstavitev dokazov. Zaradi napak tožilstva pri predstavljanju dokazov obrambi je sodišče predstavitev dokazov preložilo na 9. julij, ko je nastopila tudi prva priča tožilstva.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 08:26 03.avgust 2012.

    Spet ena srbsko-cincarska podvala. V zameno za priznanje? Halo!! Pa saj so ga aretirali v njegovi hiši in je ta dokaz skrivanja videl cel svet, razen zgkleda srbskega javnega tožilca. Pa ta militaristična banda zajebava cel svet. Kaj bodo pa ...prikaži več potem naredili tistim , ki jih samo sumijo skrivanja. Za priznanje jim bodo dali 10 dni pogojno na 300 let.!!