Svet
11 ogledov

Priznal, da je želel razstreliti letalo

Umar Faruk Abdulmutalab se je izrekel za nedolžnega. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nigerijec, ki je bil obtožen poskusa razstrelitve letala ameriške družbe Northwest Airlines, je priznal krivdo. Grozi mu dosmrtna ječa.

Umar Faruk Abdulmutalab je priznal krivdo za vseh osem točk obtožnice, ki ga med drugim bremenijo dejanj terorizma in poskusa umora. Na vprašanje sodnice Nancy Edmunds, ali se je za priznanje krivde odločil prostovoljno, je odgovoril pritrdilno. Dodal je še, da ne pričakuje bolj ugodne obsodbe.

Abdulmutalab je obtožen zaradi poskusa razstrelitve letala ameriške družbe Northwest Airlines na božični dan leta 2009. Bombo, ki jo je sprožil na letalu, je imel skrito v spodnjicah. Na srečo ni eksplodirala, ampak se je samo vžgala.

Veliko dokaznega gradiva

Tožilstvo ima trdne dokaze proti Abdulmutalabu, saj je utrpel hude opekline, priče dogodku pa so bili tudi vsi potniki na letalu. Imajo tudi sliko njegovih zažganih hlač in posnetek, ki ga je posnel pred odhodom v ZDA, v katerem navaja razloge za samomorilski napad. Grozi mu dosmrtna zaporna kazen.

Priznal naj bi tudi, da deluje v imenu teroristične organizacije Al Kaida, navodila pa je prejemal od v ZDA rojenega islamskega skrajneža Anwarja al-Awlakija, ki so ga ameriške sile pred kratkim likvidirale v Jemnu, so sporočile ameriške oblasti.

Komentarjev 1
  • privat 08:23 13.oktober 2011.

    revček moral je priznati?? Zato ni smrtna kazen...