Svet
10 ogledov

Priznal usposabljanje v Pakistanu

Hiša, v kateri je domoval Šahzad. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Fajsal Šahzad, ki je povezan z neuspešnim bombnim napadom v New Yorku, je priznal, da je bil vanj vpleten in v Pakistanu deležen inštrukcij o izdelavi eksplozivnih teles.

Po torkovem sojenju Šahzadu, ki se ga iz za zdaj nerazkritih razlogov ni udeležil, na plan prihajajo nove podrobnosti o spodletelem sobotnem napadu, poroča BBC. Načrt za napad je začel kovati že decembra lani, potem ko se je udeležil usposabljanja v pakistanski regiji Vaziristanu. Ameriški preiskovalci zato tudi že preiskujejo možne povezave s tujimi militantnimi skupinami.

Sodni spisi kažejo, da je neeksplodirana bomba pustila serijsko številko džipa, v katerega je bila bomba podtaknjena, nedotaknjeno. Policisti so tako lahko izsledili nekdanjo lastnico, ki jim je nato dala Šahzadovo telefonsko številko, prek katere je klical tudi pirotehnično trgovino v Pensilvaniji. Tam je nato kupil pirotehniko, ki naj bi sprožila bombo v avtomobilu.

Dokumenti tudi kažejo, kako blizu pobegu je Šahzad dejansko bil. Čeprav je bilo njegovo ime dodano na seznam ljudi, ki jim je prepovedno leteti, mu je vseeno uspelo rezervirati karto za Dubaj, ki jo je plačal z gotovino. Uspelo se mu je prebiti tudi skozi vse kontrolne točke, cariniki pa so šele 30 minut pred vzletom opazili njegovo ime na seznamu ter zaustavili letalo, ki se je že podajalo na vzletno stezo.

Primitivna, a škoda bi bila
Po besedah policije je bomba, ki je bila v avtu, sicer zelo preproste izdelave, a bi v primeru detonacije drobce razpršila z dovolj veliko močjo, da bi ubili pešce. Times Square je bil v tistem času namreč poln turistov, ko je ulični prodajalec Duane Jackson odkril bombo ter opozoril policiste, ki so začeli prazniti ulice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.