Svet
0 ogledov

"Problem bomo rešili"

Vesna Pusić Zarko Basic/PIXSELL
Hrvaška je pripravljena rešiti dvostranski problem s Slovenijo glede LB, hrvaška pristopna pogodba z EU pa bo ratificirana pravočasno, da bo Hrvaška lahko 1. julija 2013 vstopila v EU, je danes v Zagrebu zatrdila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Mimogrede je Erjavca spomnila, kaj so njegove pristojnosti

"Ta problem smo pripravljeni rešiti," je dejala Pusićeva ter poudarila, da nobena odločitev ne more biti sprejeta, dokler finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić, ki sta ju za vprašanje Ljubljanske banke imenovali obe vladi, ne predlagata rešitve.

Varčevalce izplačala že Hrvaška

Na vprašanje, ali je Hrvaška pripravljena na popuščanje, je odgovorila, da ne gre za vprašanje popuščanja, ter spomnila, da je hrvaške varčevalce LB v začetku 90. let izplačala hrvaška država.

Prihranki so bili preneseni na Hrvaško in v tem primeru se rešuje problem prenesenih prihrankov, ki nima neposrednih posledic za nekdanje varčevalce LB, temveč gre za varčevalce, ki so de facto že dobili odškodnino hrvaške države, je dejala.

Erjavca spomnila, kaj so njegove naloge

Pusićeva je komentirala tudi izjavo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, da bosta morala onadva rešiti problem, če bodo izčrpane vse druge možnosti. Dejala je, da bi onadva morala rešiti "vprašanje našega evropskega partnerstva", za finančne težave pa sta bila imenovana strokovnjaka.

Pri vprašanju, kako na zadevo gledajo v Bruslju, pa je vodja hrvaške diplomacije izrazila upanje, da državi ne bosta potrebovali tujega posredovanja oziroma posredovanja Bruslja, da bi rešili dvostranski problem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.