Svet
85 ogledov

Prodajajo Hrvati orožje sirijskim upornikom?

Sirija EPA
Sirijski uporniki od novega leta uporabljajo orožje, ki se je v začetku devetdesetih let izdelovalo v Jugoslaviji, danes pa ga uporablja hrvaška vojska.

Sirski uporniki so okoli novega leta prejeli novo pošiljko orožja, ki naj bi jim ga dostavili Hrvati, na spletnem portalu Now poroča Michael Weiss, analitik, specializiran za Bližnji vzhod.

Podatke je dobil iz številnih video posnetkov spopadov med uporniki in vojsko predsednika Asada v Siriji, na katerih je jasno razvidno, za katero vrsto orožja gre. Nabavili so mitraljeze M60 in raketomete M79, RPG-22 in Milkor MGL/RBG-6.

Vse te tipe orožja so izdelovali v nekdanji Jugoslaviji, trenutno pa jih uporablja hrvaška vojska. Orožje, ki so ga dobili sirijski uporniki, naj bi bilo izdelano leta 1990 ali 1991. Kot ugotavlja hrvaški Index, zaenkrat ni znano, kako so uporniki prišli do orožja. Avtor pa namiguje, da jim je bilo najverjetneje preko Turčije in Jordanije pretihotapljeno s Hrvaške.

Avtor članka tudi navaja, da je Hrvaška ena od redkih evropskih držav, ki priznava oblast sirskim upornikom. Glede na to, da naši južni sosedje še niso vstopili v Evropsko unijo, pa zanje embargo za uvoz orožja v Sirijo tehnično ne velja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.