Svet
14 ogledov

Prodajal lažne detektorje razstreliva

Lažni detektor razstreliva EPA
V Veliki Britaniji obsodili poslovneža, ki je z lažnimi detektorji zaslužil 59 milijonov evrov.

"To je človek brez vesti. Prodajal je te naprave, čeprav je vedel, da ne delujejo," je za BBC povedala Haneen Alwan, Iračanka, ki je bila v bombnih eksplozijah tako poškodovana, da so jo operirali 59-krat. Alwanova je pričala v preiskavi 56-letnega Angleža Jamesa McCormicka, ki je bil spoznan za krivega goljufije, da je kot bombne detektorje prodajal prirejene iskalnike žogic za golf. Kazen mu bodo izrekli 2. maja.


Dvatisočkratnik cene

McCormick je naprave, ki jih je kupil v ZDA po 15 evrov, priredil in jih tudi za po 30 tisoč evrov prodajal v več držav, vključno z Irakom; tako je zaslužil 59 milijonov evrov. "Detektorji" naj bi po njegovih besedah odkrili "vse prikrite predmete: razstreliva, drogo, pa tudi ljudi; delovali naj bi pod vodo, iz zraka, v zemlji pa naj bi odkrili celo predmete v globini enega kilometra," poroča BBC. Naprave, ki naj bi reševale življenja, so uporabljali na številnih kontrolnih točkah.

Preiskava je razkrinkala podkupovanje višjih iraških uradnikov – trije so v zaporu –, britanska vlada pa je prepovedala prodajo "detektorjev" v Irak in Afganistan. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.