Svet
35 ogledov

Profesorji se Breivika otepajo

Anders Behring Breivik EPA
Anders Behring Breivik, ki je na Norveškem ubil 77 ljudi, bi rad študiral politologijo. Profesorji se novega študenta otepajo.

"Res smo prejeli njegovo prošnjo," je povedal rektor politološke univerze v Oslu Ole Petter Ottersen. Ali bodo Breiviku, ki je julija 2011 ubil 77 ljudi, ugodili, še ni znano.

Breivik je v mladosti prekinil šolanje in se odločil za podjetništvo. Ker nima opravljene mature, ne sme študirati, lahko pa se vpiše na različne tečaje oziroma predavanja. Po poročanju norveških medijev se profesorji študenta Breivika otepajo. Mnogi naj bi že takoj najavili, da z njim nočejo imeti stikov. Spomini na masaker na otoku Utöya, na katerem je Breivik ubil 69 ljudi, in eksplozijo v prestolnici, v kateri jih je umrlo osem, so namreč še vedno živi.

Zaporniki na Norveškem lahko študirajo, če želijo. V kakšnem obsegu, določa vodstvo zapora. "Zaporniki nimajo dostopa do univerze, če se predvideva, da bi lahko nastale varnostne težave," je še dodal rektor.

Nima dostopa do spleta

Breivika so obsodili na 21 let zapora. Zaporno kazen mu lahko podaljšajo. Zaprt je v najstrožjem zaporu države. Breivik ima na voljo tri celice, velike osem kvadratnih metrov. Eno uporablja kot telovadnico, drugo kot pisarno, v tretji pa spi. Na voljo ima računalnik, nima pa dostopa do spleta. Breivik se lahko sreča le s svojimi odvetniki, zdravnikom in varnostniki. Z drugimi zaporniki nima stikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.