Svet
23 ogledov

Proizvajalci z različnimi recepti za različne trge

nutella EPA
Italijanska in poljska Nutella z izrazitejšim okusom po lešnikih, nemška po čokoladi. Test ZPS zaznal le manjše razlike.

“Proizvajalec ustvarja izdelke, ki jih lahko prodaja na določenem trgu, to pomeni, da recepturo stroškovno prilagodi kupni moči,” meni Aleš Kuhar z biotehniške fakultete. Ob tem dodaja, da se boji se, da je spremenjena receptura zaradi različnega splošnega okusa bolj izgovor.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so na podlagi testiranj lešnikove kreme nutella, proizvedene v treh državah, ugotovili le manjše razlike. Strokovnjaki so pri italijanski in poljski nutelli zaznali izrazitejši okus po lešnikih in mleku, pri nemški pa je bil izrazitejši okus po čokoladi. Nutella iz Nemčije je med drugim vsebovala nekoliko več posnetega mleka v prahu ter v nasprotju z italijansko in poljsko ni vsebovala sirotke v prahu. Podoben test dvojnih standardov so opravili še na skoraj sto univerzalnih pralnih praških in razlik glede na to, kje v Evropi so bili kupljeni, niso zaznali. Najučinkovitejši so bili sicer pralni praški poznanih znamk, najmanj pa praški trgovskih znamk.

Komentarjev 1
  • mph 10:19 23.junij 2013.

    Ko že primerjajo Italijo in Poljsko in jih dajo v isti koš .. kdor je probal ve, da je Italijanska top kvalitete, Poljska pa žnj.