Svet
2 ogledov

Prometni kaos pred novim sneženjem

Čakajoči potniki v razstavni hali v mestu Guangzhou, kamor so jih namestili zara Žurnal24 main
Več tisoč Kitajcev je obtičalo na železniških in avtobusnih postajah, saj so nekatere glavne železniške in cestne povezave zaradi sneženja, ki je zajelo deželo, zaprte.

Na Kitajskem se še vedno spopadajo s hudimi prometnimi zastoji in zmedo zaradi najhujše zime v zadnjih petdesetih letih. V več provincah so imeli težave z dobavo električne energije, ponekod pa poročajo tudi o pomanjkanju hrane.

Zaradi slabih vremenskih razmer je prizadetih najmanj 105 milijonov ljudi v 14 provincah v osrednji in južni Kitajski, nesreče, povezane s sneženjem, pa so zahtevale že več kot 60 življenj. Med zadnjimi žrtvami so trije električarji, ki so poskušali odstraniti sneg z električnega droga.

Mediji sicer poročajo, da se je železniški promet v primerjavi s prejšnjimi dnevi nekoliko normaliziral, tako da so se množice čakajočih potnikov v dneh, ko se Kitajci pripravljajo na praznovanje lunarnega novega leta in množično odhajajo domov, za malenkost zmanjšale.

Vlada prepričuje ljudi, naj se kljub pripravam na praznovanje zaradi prometnega kaosa ne odpravljajo na pot, in poskuša dajati vtis, da obvladuje položaj. Kitajski premier Wen Jiabao je obiskal potnike, ki so obtičali na postaji v mestu Guangzhou, in se jim opravičil za čakanje, državna televizija pa prikazuje vojake, ki se trudijo z odstranjevanjem snega. Po vsej Kitajski so oblasti namestile najmanj 460.000 vojakov in pripadnikov paravojaških enot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.