Svet
4 ogledov

Proračun rešil Prodija

Da italijanska koalicija še deluje, dokazuje tudi tokratno glasovanje o proračun Žurnal24 main
Italijanski senat je pozno v četrtek z majhno večino potrdil proračun za prihodnje leto. Glasovanje je levosredinski premier Romano Prodi vezal na zaupnico vladi.

Za zakon o proračunu je glasovalo 161 senatorjev, proti pa jih je bilo 157. Vzdržanih ni bilo. Prodijeva zmaga je dokazala, da se je vodja opozicije Silvio Berlusconi motil z napovedjo, da bo senat, v katerem ima leva sredina le tesno večino, proračun zavrnil, zaradi česar bi morala vlada odstopiti.

Italijanska koalicija deluje
O proračunu, ki predvideva zmanjšanje primanjkljaja na 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda v letu 2008, bo zdaj v torek glasoval še spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica, kjer Prodi uživa udobnejšo večino kot v senatu. Proračun mora biti potrjen do konca leta. Osnutek proračuna predvideva tudi  varčevalne ukrepe v višini 10 milijard evrov. "Dokazali smo, da je koalicija trdna. Proračun je bil v senatu sprejet," je po glasovanju poudaril Prodi in dodal, da bo moral Berlusconi sedaj priznati, da je napačno stavil. Samo sprejetje proračuna do konca leta je bilo kočljiv preizkus političnega preživetja Prodijeve vlade, ki je na oblasti od aprila 2006. Februarja letos je sicer Prodi za kratek čas odstopil, ker je senat zavrnil dva vladna predloga na področju zunanje politike, med drugim sodelovanje italijanske vojske v Afganistanu.

Prodi sicer s težavo združuje svojo vladno koalicijo, v kateri je več kot deset strank celotnega levosredinskega spektra, od komunistov, skrajnih laicistov in zelenih do delavskega krila nekdanjih krščanskih demokratov. Berlusconijeva Naprej, Italija je sicer za ta konec tedna napovedala tridnevne protestne shode po vsej državi, na katerih bodo zbirali potrebnih pet milijonov podpisov za peticijo o razpisu novih parlamentarnih volitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.