Svet
8101 ogledov

Prošnje Vatikana na pomoč: Rezerve so se stopile, vernike prosijo za donacije

papež velika noč vatikan blagoslov mestu in svetu
1/2
EPA
Vatikan svari, da so njihove zaloge denarja, s katerimi so v preteklih letih krpali luknje v proračunu, pošlje. Vernike pozivajo, naj z donacijami pomagajo, da se Sveti sedež ohrani nad gladino.

Z namenom večje finančne preglednosti je Vatikan objavil svoj proračun za leto 2021, v katerem predvidevajo luknjo globoko kar 50 milijonov evrov.

Z objavo proračuna želi Sveti sedež donatorje prepričati, da denarja ne bodo zapravljali po nepotrebnem, primanjkljaj je namreč posledica dolgoletnega napačnega upravljanja financ in korupcijskih afer.

Vatikanski gospodarski minister Juan Antonio Guerrero Alves je dejal, da so se zaradi pandemija koronavirusa skrčile donacije vernikov pa tudi drugi prihodki.

Predvidoma kar 30 odstotkov manj prihodkov bo imel letos Vatikan, s 307 milijonov evrov v letu 2019 se bodo skrčili na 213 milijonov evrov.

razno 11.03.13. trg svetega petra, vatikan, People are seen as clouds hang over | Avtor: razno 11.03.13. trg svetega petra, vatikan, People are seen as clouds hang over razno 11.03.13. trg svetega petra, vatikan, People are seen as clouds hang over

Vatikanski finančniki zagotavljajo, da so tudi sami v lanskem letu zategnili pas, zmanjšali izdatke za potovanja, svetovanja in konference, na stranski tir pa so dali tudi obnove nekaterih zgradb.

Lani je Vatikan iz rezerv, ki jih prejema z donacijami, porabil 40 milijonov evrov, podoben znesek naj zapravili tudi letos.

Prispevki, ki jih verniki zberejo pri mašah in so namenjeni v Vatikan, se običajno porabijo za delovanje tamkajšnje administracije in dobrodelne organizacije. A zaradi kriznih razmer in nepredvidene porabe so te rezerve zdaj usahnile.

Prav za sklad preiskujejo tudi v okviru velikega korupcijskega škandala v Vatikanu. Sveti sedež naj bi v Londonu 350 milijonov evrov težko investicijo v nepremičnine financiral tudi s pomočjo tega sklada.

 

 
Komentarjev 33
 • Avatar stoychi
  stoychi 09:56 15.marec 2021.

  a s še drobnejšim tiskom v tem članku ne gre? ;)

 • munja 16:12 14.marec 2021.

  Da vas ni sram, s toliko bogastva in takšnimi škandali si upate vernike prositi za pomoč???

 • ode 12:33 14.marec 2021.

  Zlato je za cerkev »božja« valuta in krasi praktično vsako cerkev. Katoliška cerkev je že ves čas največji posamični imetnik zlata in obvladuje okoli 60.000 metričnih ton zlata, kar je dvakrat več od uradnih zlatih svetovnih rezerv. Vrednost cerkvenega zlata ...prikaži več se ocenjuje na več kot 1.000 milijard dolarjev. Več na: https://www.satansko.eu/bogastvo/cerkveno-zlato/