Svet
6 ogledov

Prost dostop do jutranje tabletke

Urgentna kontracepcija ni zamenjava za klasično kontracepcijo. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
Ameriško zvezno sodišče naložilo vladi, da mora zagotoviti prost dostop do jutranje tabletke. Konzervativci proti, ker gre za splav.

Ameriški zvezni sodnik iz Brooklyna Edward Korman je zvezni vladi naložil, da mora v 30 dneh zagotoviti prost dostop do tako imenovane jutranje tabletke vsem dekletom ne glede na starost. Zvezno upravo za hrano in zdravila (FDA) je obtožil, da vodi samovoljno in nerazumno politiko.

Jutranje tabletke so za preprečitev nosečnosti najbolj zanesljive, če jih ženska zaužije kmalu po spolnem odnosu.

Nasprotovanje

Konservativni del ameriške javnosti opozarja, da gre v bistvu za splav, zato tabletki nasprotujejo. Vendar pa je v ZDA pravica do splava za zdaj še vedno zagotovljena in sodnik Korman je že pred štirimi leti naložil FDA, da omogoči prost dostop tudi 17-letnicam in ne le polnoletnim ženskam.

FDA je sprožila proces javnih debat in znanstvenih pregledov uporabe jutranje tabletke in prišla do ugotovitve, da je treba omogočiti prost dostop vsem starostnim kategorijam.

Mlajša dekleta na recept

Ministrica za zdravje Kathleen Sebelius pa je potem odločila, da morajo dekleta, mlajša od 17 let, najprej dobiti recept, kar pomeni tudi soglasje staršev. Predsednik ZDA Barack Obama je ministrico pri tem podprl.

Sebeliusovo je verjetno skrbelo, da bi prost dostop do jutranje tabletke povzročil epidemijo spolnih odnosov med mladoletniki, ker se ne bi več bali zanositve. Sodnik Korman pa je argument, da se bodo zdaj 11-letnice množično podajale v spolne odnose, zavrnil kot malo verjeten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.