Svet
607 ogledov

Protest neonacistov in njihovih nasprotnikov

Protesti Chemnitz Epa
Mestne oblasti nemškega Chemnitza so danes prepovedale shoda dveh skrajno desnih gibanj.

Zborovanja za predvidena območja shodov skrajno desnih gibanj so pred tem namreč napovedale že druge skupine, ki so med drugim organizirale koncert proti rasizmu in ksenofobiji.

Oblasti so prepovedale shod pripadnikov protiislamskega gibanja Pegida in skrajno desnega gibanja Pro Chemnitz, ki so se želeli zbrati v znak protesta proti koncertu. Pegida je načrtovala shod v bližini prizorišča koncerta, Pro Chemnitz pa pri spomeniku Karla Marxa. Zborovanji so prepovedali, ker sta prizorišči že zasedeni.

Protesti Chemnitz | Avtor: Epa Epa

Njihovi nasprotniki so pripravili koncert na prostem proti rasizmu in ksenofobiji pod geslom Wir sind mehr oziroma Nas je več. Na njem so nastopile priljubljene nemške skupine Toten Hosen, Kraftklub in Feine Sahne Fischfilet. Po ocenah mestnih oblasti se je koncerta udeležilo 50.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti Chemnitz | Avtor: Epa Epa

V Chemnitzu so sicer razmere zaradi smrti 35-letnega Nemca kubanskega rodu napete že od prejšnje nedelje. Nemec je bil dan prej v prepiru zaboden do smrti, policija pa je v zvezi z umorom pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana. Skrajna desnica je po umoru pripravila že več protestov proti priseljencem, večkrat pa so se zbrali tudi njihovi nasprotniki.

V soboto se je v mestu z 250.000 prebivalci zbralo okoli 11.000 ljudi. Na shodu skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), Pegide in skupine Pro Chemnitz so jih našteli 8000. Na drugi strani pa se je zbralo še okoli 3000 njihovih nasprotnikov. Izbruhnili so spopadi med udeleženci obeh shodov, pri čemer je bilo okoli 20 ljudi poškodovanih. 37 oseb so ovadili.

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je danes povedal, da "shodi skrajnih desničarjev, pripravljenih na nasilje, in neonacistov nimajo nič skupnega z žalovanjem za človekom ali skrbjo za mesto ali skupnost". Različna skrajno desna gibanja so med drugim shode po lastnih navedbah pripravila v spomin na ubitega 35-letnika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • majab 21:49 03.september 2018.

    Kaj se sedaj jočete. Katastrofalna migrantska politika je sprožila kepo, ki se veča in jo bo težko ustavit. Dogaja se točno takšen scenarij kot smo ga nekateri predvideli že leta 2015. In nehajte že s temi floskulami tipa ksenofobija in ...prikaži večn rasizem. Dejstvo je samo eno in sicer da nekontrolirane masovne migracije prinašajo probleme in to zelo velike. Proti temu se narod upira in nobena cenzura in pristranskost medijev tega ne bo mogla skrit.