Svet
2 ogledov

Protest so prekinili s spopadom

Na ulicah Mexica je prišlo do ponovnega spopada. Žurnal24 main
V prestolnici Mehike so se ob obletnici pokola iz leta 1968 spopadli policisti in protestniki. Študenti so poskušali narisati grafite na zid nedaleč od glavnega trga Zocalo, policija pa je ob tem posredovala.

Udeleženci protesta so se zbrali na Trgu treh kultur in v parku Chapultepec in se nato podali na glavni trg Zocalo, pri čemer so vzklikali: "Drugi oktober ni pozabljen!" Mnogi res niso pozabili in so prišli spomnit oblast na "podlo dejanje". V znak nestrinjanja z ravnanjem oblasti se jih je zbralo okoli 30.000 in zahtevalo pravico za žrtve.

Protestnike je policija napadla, ko so poskušali splezati na zid in nanj napisati grafite. Po poročanju tujih agencij je bilo ranjenih 18 policistov in 20 protestnikov.

Spomin na protest iz leta 1968
Vnovič so želeli obuditi spomin na dogodke izpred 40 let, ko je bilo v študentskem protestu ubitih med 50 in 300 ljudi. Dogodki iz leta 1968 so še vedno nepojasnjeni. Nihče od odgovornih za zločin ni bil kaznovan. Pokol se je zgodil deset dni pred začetkom olimpijskih iger v  Ciudad de Mexicu, oblasti pa so dokaze o zločinu nemudoma uničile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.