Svet
8 ogledov

Protest veteranov v Vukovarju

V Vukovarju so se zgodili eni najhujših vojnih zločinov na območju nekdanje Jugo Žurnal24 main
Nekaj tisoč vojnih veteranov je v Vukovarju izrazilo podporo kolegom, ki jih Srbija obtožuje vojnih zločinov.

Veterani so izrekli obtožbe na račun hrvaške vlade, ki naj ne bi imela pravega odnosa do njih, ter na račun Srbije, ki da je še danes nacistična država. "Naše oblasti so iz Hrvaške naredile veliko nakupovalno središče in vse prodale za eno kuno," je med drugim poudaril eden izmed poveljnikov obrambe Vukovarja leta 1991 Branko Borković, poroča portal index.hr.

Veteranom so se pridružili tudi minister za notranje zadeve Tomislav Karamarko, za vojne veterane Tomislav Ivić, za pravosodje Dražen Bošnjaković in za kmetijstvo Petar Čobanković.

Protestov se je udeležila tudi soproga hrvaškega vojnega veterana Tihomirja Purde, ki ga v Beogradu sumijo vojnega zločina v Vukovarju novembra 1991. Oblasti BiH so Purdo prijele 5. januarja na mejnem prehodu s Hrvaško na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je izdala Srbija, in mu sedaj grozi izročitev Srbiji. Aretacija je izzvala val nezadovoljstva na Hrvaškem, tako med vojnimi veterani kot med drugimi državljani.

Hrvaški vojni veterani so se v podporo svojim kolegom, ki naj bi bili krivi vojnih zločinov, zbrali tudi v Varaždinu in Koprivnici.

Kosorjeva: preiskava potrdila nedolžnost
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Zagrebu ponovila, da je najpomembneje, da je hrvaška preiskava potrdila nedolžnost Purde in tudi to, da so bile obremenilne izjave, ki jih je dal v srbskem ujetniškem taborišču, izsiljene. Hrvaški predsednik Ivo Josipović je veteranom ob njihovem današnjem protestu zagotovil, da vse institucije hrvaške države skrbijo zanje, saj so prav oni nedvomno najbolj zaslužni za oblikovanje te države.

AI poziva h kaznovanju vojnih zločincev
Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je hrvaške oblasti danes znova pozvala, naj odgovorne za vojne zločine privedejo pred roko pravice. Ob tem je napovedala, da bo tudi predstavnike EU pozvala, naj vztrajajo pri kaznovanju hrvaških vojnih zločincev - tudi tistih, ki so ali še zasedajo vidne položaje. AI je sicer v nedavnem poročilu od hrvaškega pravosodja zahteval preiskavo vloge podpredsednik hrvaškega sabora in podpredsednika HDZ Vladimirja Šeksa v vojnih zločinih v Slavoniji leta 1991.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.