Svet
8 ogledov

Protest zaradi napada na 24-letnico

Parada ponosa v Beogradu EPA
Pred poslopjem srbske vlade se bo v sredo odvil protest pod sloganom Dovolj je!. Povod za shod je sobotni napad na 24-letnico, ki je nosila majico z oznako gibanja LGBT.

Protest organizira Gay Straight Alliance. Kot so navedli, je cilj protesta, da se s prstom pokaže na vse več nasilja v družbi, še posebej nasilja nad manjšinami, in da se od države zahteva takojšnjo rešitev problema. Organizatorji so na shod pozvali vse, ki jim je dovolj nasilja in sovraštva, poročajo srbski mediji. "To je protest tistih, ki ne obrnejo glave na drugo stran, ki ne čakajo, da bo nekdo ubit, da bi reagirali, in ki ne želijo več živeti v strahu," so zapisali v pozivu.

Napad z nožem

Mladoletnik je v soboto z nožem napadel 24-letnico, ki je nosila majico z oznako LGBT. Po informacijah Gay Straight Alliance naj bi napadeno in njeni dve prijateljici zasledovali trije moški. Ko so videli, da ima napadena oblečeno majico z napisom LGBT, so jo opsovali in večkrat vprašali, ali je lezbijka.

Mladoletnik jo je napadel z nožem in jih pri tem hudo poškodoval desno roko. Napadalec ji je namreč z nožem prerezal kite na roki. Poleg tega je utrpela odrgnine po glavi in telesu, ki ji jih je napadalec prizadejal s pestmi, nogami in palico. Zdravniki so jo že operirali, a bodo najbrž potrebne še dodatne operacije roke.

Napadalca so hitro prijeli, a tudi kmalu izpustili na svobodo. Kot razlog za njegovo izpustitev pa so navedli, da gre za mladoletnika. Notranji minister Ivica Dačić je dejanje obsodil in dejal, da bodo vsi napadi na manjšine kaznovani.

Odločena, da ne bo tiho

"Jaz sem ena od mnogih, ki se jim to dogaja – lahko bi se zgodilo komu od vas. Ni pomembno, ali sem lezbijka ali ne, nekdo me je poskušal ubiti. Odločila sem se, da se ne bom umaknila. Tisto noč sem se branila in zdaj ne želim biti tiho. Ogorčena sem in besna, da so izpustili tistega, ki me je želel ubiti. Kaj bi se moralo zgoditi, da bi ga zadržali in tako umaknili nevarnost z ulic?" se sprašuje napadena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.