Svet
16 ogledov

Protest zaradi počasnega reševanja

trajekt reševanje iskanje pogrešani protest
1/5
Reuters
Sorodniki pogrešanih potnikov potopljenega južnokorejskega trajekta protestirajo zaradi počasnega reševanja. Medtem reševalci prenašajo trupla na kopno.

Policija je uspela zaustaviti okoli sto protestnikov, ki so skušali zapustiti otok Jindo in protestno vkorakati v Seul. Vse od nesreče, ki se je zgodila v sredo, namreč večina sorodnikov kampira pred srednjo šolo, kjer čakajo na najnovejše informacije reševalne akcije.

Prišlo pa je tudi do prerivanja, potem ko je nekaj članov družin skušalo prečkati most do celine, kamor bi se odpravili naravnost v predsedniško palačo. "Prinesite mi truplo, da lahko vidim obraz in objamem svojega otroka," je kričala ena od obupanih mater. "Hočemo odgovore od odgovorne osebe, zakaj se ne upošteva ukazov in se nič ne naredi. Očitno nam lažejo in prelagajo odgovornost drug na drugega," pa se je razjezil oče pogrešanega 17-letnika.

Premier je po poročanju BBC-jevega dopisnika Jonathana Heada prišel do protestnikov in jim odsvetoval pohod v Seul. Se pa oblasti bojijo, da bi se situacija lahko spremenila v politično na državni ravni in škodovala vladi.

Našli še 22 trupel

Po več kot treh dneh je potapljačem uspelo priti v notranjost potopljenega trajekta, kjer so naleteli na 22 trupel. Skupno število smrtnih žrtev se je povzpelo na 54, medtem ko 248 oseb še vedno pogrešajo. Rešili so 174 potnikov, poroča BBC.

V reševalni akciji sodeluje okoli 200 ladij, 34 letal in 600 potapljačev, ponoči pa so jim z močnimi reflektorji na pomoč priskočile ribiške ladje. Ker so tokovi še vedno zelo močni, je reševanje še vedno otežkočeno. Nazadnje jim je v pristanišče uspelo prepeljati 13 trupel. Potapljači so po besedah obalne straže do trajekta našli več poti, trupla pa so našli na več lokacijah.

Za krmilom neizkušena oseba

Kapitan trajekta Lee Joon Seok in dva člana posadke so trenutno v priporu, obtožili so jih nemarnosti med opravljanjem službe in kršitve pomorskega prava. Oblasti so sporočile, da je v času nesreče za krmilom trajekta bila neizkušena oseba.

Komentarjev 1
  • tangua 09:07 20.april 2014.

    Sramota, da poleg silne tehnike, ki je danes na razpolago v akciji sodelujejo le potapljači, kateri tudi reskirajo svoja življenja. Izgleda, da je v tem smrdljivem kapitalizmu škoda vsakega dinarja za pomoč človeku.Ubogi starši, kateri so to morali doživeti. Verjetno ...prikaži več bi se mi zmešalo, da mi je tam notri sin ali hčerka in ne vem kaj bi storil.