Svet
26 ogledov

Protesti kmetov v Bruslju

Protesti kmetov v Bruslju EPA
V Bruslju danes o svežnju pomoči kmetom zaradi težav na trgu mleka. Sestanek kmetijskih ministrov spremljajo protesti več tisoč kmetov in kilometrski zastoji.

V bruseljskem predelu Schuman, kjer se danes sestajajo kmetijski ministry Evropske unije, doni od divjega hupanja kmetov, ki so prišli s traktorji protestirat zaradi padajočih cen in izgube dobička. Po zraku letijo jajca in kamenje. Promet in gibanje na tem območju je zelo oteženo, številne ceste in ulice so zaprte.

Na poti v belgijsko prestolnico pa so protestniki s traktorji po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga zjutraj povzročil približno 200 kilometrov zastojev.

Na protestih, ki jih ločeno organizirata združenji evropskih kmetovalcev Copa-Cogeca in proizvajalcev mleka European Milk Board, se zbirajo pretežno kmetje iz Belgije, Francije in Nemčije. Po najnovejših informacijah pričakujejo okoli 6000 kmetov z 2000 traktorji. Informacij o udeležbi slovenskih predstavnikov za zdaj ni.

Protesti kmetov v Bruslju | Avtor: EPA EPA

Protesti kmetov v Bruslju | Avtor: EPA EPA

Belgijske oblasti po poročanju Belge doslej niso aretirale nikogar, v protestih sta bila ranjena dva policista. Ko so nekateri traktorji poskušali prebiti cestne zapore, so policisti uporabili vodne topove.

Predlagani sveženj pomoči

Evropska komisija je pripravila celovit sveženj ukrepov v pomoč kmetom pri soočanju s težavami na trgu mleka, mesa, sadja in zelenjave. Z "robustnim in odločilnim" svežnjem namerava nasloviti finančne težave proizvajalcev in težave v delovanju prehranske verige ter pomagati k stabilizaciji trgov, je napovedal govorec komisije Daniel Rosario.

Podrobnosti v komisiji niso želeli razkriti, češ da jih bo ob odsotnosti komisarja za kmetijstvo Phila Hogana najprej predstavil podpredsednik komisije Jyrki Katainen na izrednem zasedanju kmetijskih ministrov EU, ki se je začel popoldne.

Protesti kmetov v Bruslju | Avtor: EPA EPA

V pričakovanju predstavitve predlogov je sicer v javnost pricurljalo nekaj neuradnih informacij o tem, kaj naj bi vključevali. Omenja se sveženj za neposredno finančno pomoč proizvajalcem mleka, ki naj bi obsegal približno 350 milijonov evrov.

Večina, približno 300 milijonov evrov, naj bi bila namenjena za nacionalne ovojnice posameznim državam, ki bi nato same izvajale najpotrebnejše ukrepe, 30 milijonov za promocijo mleka v tretjih državah, 20 milijonov pa za ukrepe, povezane s skladiščenjem.

Slovenija bo na izrednem sestanku predlagala, naj se viške mleka oziroma mlečnih proizvodov odkupi in kot humanitarno pomoč pošlje beguncem. Zamisel je kmetijski minister Dejan Židan predstavil že pred dnevi v Sloveniji.

Protesti kmetov v Bruslju | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 4
  • erikkk 21:59 07.september 2015.

    še veliko huje se bo dogajalo ... ljudjem je počasi dovolj

  • mitjap 17:26 07.september 2015.

    kmet, ki v prvi vrsti izkorišča in zasužnjuje druga bitja za svoj zaslužek se razburja, ker pri tem ne zasluži dovolj?

  • dragec 16:22 07.september 2015.

    To so pravi kmetje, ne pa SLO PIZ.