Svet
16 ogledov

"Protesti kot ob padcu komunizma"

V ospredju konference so bile razmere v nemirnem Egiptu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Voditelji v Münchnu razpravljajo le o razmerah v Egiptu. Nemška kanclerka Merklova je dejala, da jo protesti na Bližnjem vzhodu spominjajo na konec komunizma v Vzhodni Evropi.

V bavarski prestolnici se je v petek začela 47. varnostna konferenca, na kateri sodeluje 350 visokih gostov, Slovenijo zastopa obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Vse druge teme - od vpliva gospodarske krize na svetovno varnost do postjedrske ureditve, reform Nata ali varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu - ostajajo v ozadju.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je dejal, da se je organizacija vedno zavzemala za demokratične spremembe, predvsem v arabskih državah, britanski premier David Cameron pa, da so prenos oblasti na novo vodstvo in politične reforme nujni za preživetje Egipta. "V Egiptu ni stabilnosti, zato potrebujemo spremembe, reforme in prenos oblasti," je povedal Cameron in dodal: "Dlje kot bomo čakali na spremembe, verjetneje je, da bomo dobili Egipt, ki ga nočemo."

Vzporednice s padcem Berlinskega zidu
Nemška kanclerka Angela Merkel je v govoru zatrdila, da je razumljivo, da je svet na strani protivladnih protestnikov, a da morajo biti politične spremembe v Egiptu miroljubne in preudarne. "Spremembe v Egiptu se bodo zgodile. A spremembe morajo biti pravilne in mirne," je dejala in ob tem dodala še, da predčasne volitve ne bi pripomogle k začetku procesa demokratičnih reform v državi.

Merklova se je ob tem spomnila na padec Berlinskega zidu leta 1989 in dogodke, ki so sledili. "Tudi takrat so ljudje namreč neučakano pričakovali spremembe," je dejala, a poudarila, da je proces tranzicije dolgotrajen in zato Egipčane pozvala k potrpežljivosti.

"Regijo je zajel popoln vihar"
Ameriška državna sekretarka Hilary Clinton je izjavila, da je Bližnji vzhod zajel "popoln vihar", zato morajo tamkajšnji voditelji takoj začeti resnično demokratične reforme, saj bodo v nasprotnem primeru tvegali še večjo nestabilnost.

Jasno je pozvala k hitrim političnim reformam v ameriških bližnjevzhodnih zaveznicah, ki ne vključujejo le Egipta in Jordanije, ampak tudi Savdsko Arabijo in Jemen. Clintonova naj bi svojim evropskih kolegom neuradno tudi dejala, da je Mubarak dejansko že sestopil z oblasti, a da Egipt potrebuje čas, da prehodna vlada pripravi vse potrebno za volitve.

Omenila je tudi domnevni poskus atentata na egiptovskega podpredsednika Omarja Sulejmana, v katerem naj bi bila ubita dva njegova varnostnika. A egiptovske varnostne sile so to novico zanikale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.