Svet
5 ogledov

Protesti manjši kot lani

V Moskvi se je na različnih shodih zbralo več deset tisoč ljudi. (Foto: Reuters)
1/29
Žurnal24 main
Mednarodni praznik dela po svetu obeležujejo na različne načine. Najbolj pogosti so delavski protesti, ponekod pa se tudi na ta dan ne morejo izogniti garaškemu delu.

Na ulicah evropskih mest so se danes zbrale delavske množice, zborovanja ob 1. maju pa naj bi bila  letos manjša kot v preteklosti. Zaradi napovedanih prvomajskih zborovanj neonacistose je danes v nemških mestih zbralo na tisoče ljudi, ki glasno nasprotujejo tovrstnim shodom. Največ naj bi jih bilo v Berlinu, kjer je policija pripravljena na približno 3000 desničarskih skrajnežev na eni ter na okoli 10 tisoč levih protestnikov na drugi strani. Na desettisoče ljudi se je na poziv petih sindikatov zbralo tudi v mestih po vsej Franciji.

Tudi na sosednjem Hrvaškem poteka vrsta protestov, ki so jih pripravili tamkajšnji sindikati. Protesti med drugim potekajo v Zagrebu, Splitu, na Reki, v Osijeku in Pulju. Zbrane množice so po še posebej opozorile na naraščajočo brezposelnost v državi ter vladi sporočile, naj poskrbi, da bo ljudem bolje, sicer naj odstopi.

Poziv sindikatov po vsej Aziji
V Moskvi se je na različnih shodih zbralo več deset tisoč, po vsej Rusiji pa kar 1,7 milijona ljudi. Večinoma gre za delavce, ki so jih na ulice poklicali Kremlju lojalni sindikati, mednje pa se je po vsej državi pomešalo tudi več deset tisoč v rdeče oblečenih privržencev komunistov, ki so med drugim pozivali k vrnitvi leta 1991 razpuščene Sovjetske zveze. "Socializem je svoboda in mir," so vzklikali in mahali s slikami Stalina in Lenina.

Turška vlada je letos pristala na zahteve sindikatov in dovolila zborovanje na trgu Taksim. Na ulicah Carigrada je danes v pripravljenosti na tisoče policistov, ki so med drugim temeljito preiskali vse, ki so se želeli udeležiti zborovanja na Taksimu. Zborovanje je sicer pripravilo šest turških sindikatov, pričakujejo pa okoli 300 tisoč ljudi.

Sicer so se na tradicionalnih delavskih demonstracijah danes zbrali ljudje v večini večjih azijskih mest, ki so zahtevali nova delovna mesta in dvig minimalnih plač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.